Festival integriranih umjetnosti Halleluya godišnje privuče više od milijun osoba u više brazilskih gradova kako bi doživjeli „slavlje koje nikad ne prestaje“. Ovaj događaj se održava na području Brazila već više od dvadeset godina, a također je održan u drugim zemljama poput Urugvaja, Italije, Francuske, Svete zemlje i na Svjetskom danu mladih u Rio de Janeiru 2013. Sada te želimo pozvati da nam se pridružiš u njegovu praćenju po prvi put u Krakovu u Poljskoj; od 27. do 29. srpnja, kao djela Festivala mladih na SDM-u Krakov 2016.

U Krakovu će se Halleluya odvijati na trgu Szczepanski, na tek nekoliko metara od Trga središnje tržnice Krakova. Cilj je doseći brojku između sedam i deset tisuća mladih u publici. Ukupno će se održati 15 predstava (glazba, kazalište i ples) uz atrakcije na više jezika: engleski, poljski, francuski, portugalski, španjolski i talijanski.

Događanje Halleluya poteklo je iz Brazila na inicijativu mladih katoličke zajednice Shalom, imenom Trifest. Namjera je bila ponuditi alternativu za jedno kršćansko događanje u gradu Fortalezi: tri dana evangelizacije putem različitih nastupa. Malo-pomalo zamisao se razvijala da bi se na koncu pretvorila u Festival Halleluya.

Kazalište, muzika i ples sjedinjuju se na pozornici Halleluye kako bi naviještali Božju Ljubav i Milosrđe na jedan posve nov i kreativan način. Ničući usred mladih kao izraz nove evangelizacije i tražeći da im ponudi zdravu zabavu kao mogućnost radosti koja ne prolazi, odajući počast našoj rečenici „Slavlje koje nikad ne prestaje“.

Pored umjetničkih i kulturnih atrakcija uz glavne pozornicu Festivala bit će i prostor Milosrđa i kulturni prostor.

halleluya

Foto: www.festivalhalleluya.org

Sva umjetnost Halleluye predstavljena je kao medij preko kojeg se doživljava jedno autentično iskustvo Božjeg milosrđa. Stoga je prostor Milosrđa u središtu Halleluye. Ovdje se može naići na ispovjedaonice za sakrament pomirenja kao i na kapelicu Presvetog sakramenta. Kroz čitav program festivala, pred ljepotom umjetnosti posvećuje se prostor autoru čitavog događanja i na oltaru primamo Euharistijskog Isusa. Nešto jako lijepo i što se pretvorilo u simbol Festivala na svim izdanjima: mnoštvo u tišini koje časti Euharistijskog Isusa.

12092015150239_0Adoracao-3

Foto: www.festivalhalleluya.org

S namjerom da se potakne kulturna razmjena među mladima, u ovom prostoru ponudit će se radionice o tome kako obaviti dobru ispovijed, kao i o tome kako provesti trenutke u molitvi te podijeliti milosti i poteškoće u življenju svoje vjere s drugim mladima s različitih strana svijeta. Pored toga, umjetnici će biti pozvani podijeliti s prisutnima svoja svjedočanstva te iskustva iz evangelizacije.

Katolička zajednica Shalom nastala je 1982. u gradu Fortalezi (Brazil) polazeći od jedne grupe mladih koji su željeli evangelizirati druge mlade udaljene od Crkve, osmislivši jedan sendvič bar, nazvan „Sandwichería Shalom“, kako bi ih evangelizirali. Dvije godine poslije, osnivač zajednice Shalom, Moysés Azevedo, stavio se u službu Bogu i Crkvi, predajući se kao dar ljubavi poradi evangelizacije putem pisma koje je uručio Ivanu Pavlu II. za njegova posjeta Fortalezi.

12092015150240_1Adoracao-8

Foto: www.festivalhalleluya.org

Katolička zajednica Shalom priznata je od strane Katoličke Crkve kao privatno međunarodno udruženje vjernika, odnoseći se na ono što Crkva naziva „Novim zajednicama“. Zajednica Shalom služi u svojim poslovima posredstvom posvećenog života njezinih članova. Cilj joj je evangelizacija i formacija sinova i kćeri Božjih. Posvećeni članovi pozvani su biti učenicima i ministrima Mira; kao i prihvaćati, živjeti i naviještati svijetu Mir koji je sam Isus Krist (usp. Ef 2,14).

SLUŽBA
Halleluya Krakov 2016.
Dani službe: 27. – 29. srpnja 2016.
Srijeda, 27. srpnja 2016  (15 -23 sati)
Četvrtak, 28. srpnja (14 -16 sati i 20 – 23 sata)
Petak, 29. srpnja (14 -16 sati i 21 – 23 sata)
Mjesto: Plaza Szczepanski
ULAZ BESPLATAN

Informacije:
Franco Galdino
international02@comshalom.org

Izvor: Krakow2016.com

Priredila: Ana Čurković, Ured HBK za mlade