duhovni kutak evo, ovdje je nešto više od jone

Potresen svjedočanstvom oca Raniera Cantalamesse, ovi biblijski stihovi poprimili su novo, živo značenje za mene…

“… neću nikada zaboraviti utisak što su ga na mene izazvale one Isusove riječi: Evo, ovdje je nešto više od Jone… Evo, ovdje je nešto više Salamona. Bilo je kao da ih slušam prvi put; shvatio sam da ona dva priloga “ovdje i sada” znače doista sada i ovdje… Uhvatilo me neko uzbuđenje koje me je razbudilo iz moje tromosti: tu preda mnom, bio je veći od Jone, veći od Salomona, veći od Abrahama, veći od Mojsija: bio je živi i pravi Sin Božji! Shvatio sam što žele reći riječi: Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta… (Mt 28, 20)

Od tog ljetnog dana te su mi riječi postale drage i bliske na jedan nov način; često, u misi, u času kada poslije posvećenja pokleknem i ustanem, dođe mi da opetujem u sebi: Evo, ovdje je nešto više od Salamona! (R. Cantalamessa, Euharistija naše posvećenje, Duh i voda, Jelsa, 1995.)

I od toga dana, je li bio ljetni kao kod Cantalamesse, ne sjećam se više, te Isusove riječi poprimile su novo značenje za mene. Zapisao sam ih u svoje molitve i osjetio sam kako bi se na temelju tih stihova mogla napraviti pjesma za klanjanje. Gledati Presveti sakrament i pjevati: Evo, ovdje je nešto više od Jone, više od Salamona, veće od hrama…

Noseći te biblijske retke u srcu pitao sam se tko se “krije” iza izraza “više od Jone”, “više od Salamona” i “veće od hrama”. Tko? I odgovor je došao: Kralj kraljeva, Gospodar gospodara, Janje nevino koje je prošlo muku i smrt, Kralj nebeski u svoj svojoj slavi…

Te stihove u predivnu melodiju stavio je Stjepan Bradvica, ili kako ga mi zovemo Stipe… Sjećam se prvog doživljaja kad sam čuo pjesmu snimljenu na diktafon – koliko je ganuća u meni proizvela, koliko je u njoj bilo utjehe, i kako u meni izaziva divljenje prema našem Gospodinu. Od tada je redovito izvodimo na našim susretima i klanjanju; ona nas uvodi u prisutnost Onoga koji je veći od hrama, Onoga koji je Kralj kraljeva koji je Janje nevino izbičevano i do gola svučeno, kopljem probodeno…

Pjesma je snimljena u studio Reamare i dio je materijala koji pripremamo za naš treći album radnog naziva “Došao si u moju ulicu”.

Spot je snimljen za vrijeme misnog slavlja koje je predvodio vlč. Boris Jozić i euharistijskog klanjanja u Petrovoj crkvi, što nas posebno veseli jer u kadrovima je posvećena hostija.

Kamerama su „dirigirali“ Josip Ninković, Roko Špoljar i Jan Erceg, a za cjelokupnu videoprodukciju zaslužan je Josip Ninković, s kojim imamo višegodišnju uspješnu suradnju.

Želimo svima da slušajući ovu pjesmu i gledajući ovaj video dožive ono isto što je doživio i otac Cantalamessa: osobno otkrivenje stvarne Isusove prisutnosti u sakramentu euharistije, da pričest postane susret s Ljubljenim i da nam pobožnost Presvetom oltarskom sakramentu postane dragocjena i da nađemo vremena da gledamo Onoga koji je veći od Jone.

Više o Duhovnom kutku možete pročitati OVDJE.

Stjepan Arnuš | Bitno.net