Rivers

Redovito čitam ljubavne romane, a u moru uobičajenih ljubića imala sam čast uzeti u ruke nešto drugačiji ljubić – kršćanski. Riječ je o romanu „Iskupljenje“ autorice Francine Rivers (Znanje, 2012.).

Priča je nadahnuta poviješću proroka Hošee. On se oženio ženom koju je ljubio, a koja ga je napustila, no on ju je nastavio ljubiti. Ovo bolno iskustvo proroka Hošee postalo je simbolom Božjeg ponašanja prema izraelskom narodu, a na koncu mislim da je to iskustvo svakoga od nas.

Nalazimo se u tridesetim godinama XIX. stoljeća u SAD-u. Sarah je malena djevojčica koja živi s majkom, pobožnom ženom. No majka živi u grijehu, ljubavnica je Sarina oca, oženjenog muškarca. Nakon nekoga vremena on ih napušta, te ostaju bez sredstava prihoda. Kada se majka obraća svojim roditeljima za pomoć oni je odbacuju, pa se ona prepušta alkoholu i prostituciji, najzad umire. Sarah ima osam godina, te završava u rukama pedofila, okrutnog čovjeka zvanog Vojvoda, na kraju u bordelu.

Sarah postaje Angel. Tijekom godina više će puta bježati, no bezuspješno. Nadajući se boljem životu usudit će se ponovno pobjeći. Na brodu kojim putuje bit će svega tri žene i hrpa muškaraca željnih seksa. Uvidjevši da ne može izbjeći silovanje, odlučuje se radije prodavati. Na kraju putovanja, dvije žene će je pretući i pokrasti. Tako će Angel opet završiti u bordelu. Čini se da će ovoga puta biti slobodna i da će nešto i zaraditi, ali to je samo drugi oblik ropstva. S vremenom ona postaje prelijepa prostitutka za koju su muškarci spremni platiti mnogo više no za druge djevojke.

Jednoga dana pojavljuje se farmer Michael Hosea, vrlo pobožan čovjek, gotovo svetac. On čuje Božji glas da uzme Angel za ženu i spreman je poslušati dok ne sazna da je ona prostitutka. Šokiran je, ali ipak spreman prihvatiti Božju volju. Odlazi u bordel porazgovarati s njome i zaprositi je, a ona mu naravno ne vjeruje. On ustraje te dolazi na razgovor nekoliko večeri za redom dok ne potroši sav novac koji ima. Potom se vraća na svoju farmu.

Angel po cijele dane prodaje svoje tijelo. Kada odbija biva pretučena. Kada zatraži svoj zarađeni novac, odbijaju joj ga dati te je pretuku još i više. Gdje je tu Bog? Za nju ne postoji. Ona se odlučuje prepustiti batinama i nada se skoroj smrti. Tako jednoga dana skoro i završi, ali Michael se pojavljuje u gradu, uzima je za ženu i spašava.

U jednom uobičajenom ljubiću čitali bismo kako se ovo dvoje zaljubljuju, vjenčaju i žive sretno zauvijek. Međutim, ovdje ova priča tek započinje. Jer Angel nije zaljubljena, ne želi biti farmerova žena, ne želi kuhati, raditi u polju i još štošta. Ne, ona želi novac koji je zaradila u bordelu i ne želi išta dugovati Michaelu. Može mu dati jedino što znade – seks. Michael bi htio da je život lakši, da ga žena prihvaća i ljubi kao što on nju ljubi, no u njoj odavna nema ni ljubavi ni povjerenja. On ne želi seks koji mu ona nudi. Želi njezinu ljubav. Htio bi da je Angel pobožna, pa joj govori o Bogu. Ali novac i sloboda su joj jedini na pameti. Zato će ga u ostatku priče više puta izdati, najprije iz neznanja, a potom iz ljubavi. I dobričina Michael morat će naučiti nekoliko lekcija u poniznosti i strpljivosti.

Ljubić je to u kojem nećemo čitati uobičajene emocionalne i seksualne scene kako su se dvoje zaljubili, kako su vodili ljubav itd., već o pravoj ljubavi koja se ima roditi. Pritom ne mislim toliko na ljubav između muškarca i žene, koliko na ljubav Boga i čovjeka. To je priča o bezuvjetnoj ljubavi, vjeri, nadi i o tome kako je moguće pronaći Boga na najgorem mogućem mjestu, čak i kad si u blatu grijeha. Posebno onda.

Mnogi romani lako smetnu s uma Boga. Ovdje to nije slučaj. Nekako mi se činilo da su odnosi dvaju likova nepojmljivi. Koliko god suosjećanja imala s Angel zbog njezine prošlosti, mislila sam si koja glupača, čovjek koji te voli, ti voliš njega i sad ćeš ga napustiti. A onda pomislim ja i Bog. Nije li neprestano tako? On me traži, a ja uporno po svojemu. Sve mogu sama, sve mogu najbolje. I kamo me to dovelo? U grijeh, kao i Angel. No milosrdan je Bog i neizmjerno nas ljubi i uvijek će nam proviđati spas, baš kao što je to učinio i za Angel.  Roman “Iskupljenje” možete pogledati i nabaviti na linku ovdje.

N.V.

Jedno zanimljivo iskustvo s ljubavnim romanima pročitajte na linku Svjedočanstvo: Kako su ljubavni romani zamalo uništili moj brak i moj seksualni život.