Što točno Papa emeritus radi unutar zidova samostana Mater Ecclesiae? Pogled u njegovu svakodnevicu u polusatnom je dokumentarcu prikazala bavarska televizija BR24.

Papa emeritus Benedikt XVI., šest godina nakon što se povukao s čela Katoličke Crkve, živi mirnim životom daleko od javnosti. Tek poneka izjava, pismo ili potez podsjete na njegovu prisutnost u uvijek žustrim crkvenim zbivanjima. Ipak, način na koji provodi privatno vrijeme mnogima je i dalje nepoznanica. Što točno Papa emeritus radi unutar zidova samostana Mater Ecclesiae? Pogled u njegovu svakodnevicu u polusatnom je dokumentarcu prikazala bavarska televizija BR24. Joseph Ratzinger i s 92 godine na leđima svakodnevno slijedi strogu rutinu. Njegov dan započinje u 7:30 misom u samostanskoj kapelici na kojoj još prisustvuju nadbiskup Georg Gänswein te redovnice zadužene za brigu o njegovu smještaju.Ostatak dana većinom provodi u vlastitom uredu koji podsjeća na knjižnicu.

“Život profesora teologije Josepha Ratzingera očituje se u tisućama knjiga. Reći će da su svi stadiji njegova života sadržani u knjigama te se s njima i dalje druži svakog dana”, stoji na stranicama televizije BR24.

Ured je također ispunjen fotografijama i predmetima iz Bavarske, a redovnice su posebno za njega naučile pripremati bavarske specijalitete.

Molitve se mole ispod slike katedrale Naše Gospe u Munichu, a u blagovaonici visi crtež rodne kuće u Marktlu na Innu.

Sam će Benedikt XVI. reći: “U srcu sam uvijek povezan s Bavarskom te svake večeri Gospodinu preporučim svoju zemlju.”

Najviše vremena s ponosnim Bavarcem provodi prefekt Papinskog doma, nadbiskup Georg Gänswein, preko kojeg vodi gotovo sva komunikacija s vanjskim svijetom (kada je u kolovozu hrvatski redovnik Elvir Tabaković sa subraćom trebao posjetiti Benedikta XVI. u samostanu Mater Ecclesie, obavijest da je susret dogovoren prenio im je upravo nadbiskup Gänswein, op. prev.).

Novinar će pak prefekta Papinskog doma opisati poput sina koji se brine o svom ocu. I doista, dokumentarac pokazuje Gänsweina koji se uvijek nalazi uz Benedikta XVI. prateći ga od molitve u kapeli do rada u uredu.

Sam nadbiskup pritom će o Papi emeritusu reći kako mu je um “bistar”, ali da mu “šetnja predstavlja sve veći problem”. Također, dodat će, glas mu je postao “vrlo slab”.

“Benedikt je čovjek od 92 godine, potpuno bistrog uma. No, naravno, izgubio je podosta fizičke snage.”

To će potvrditi i sam Ratzinger. “Nekad sam imao snažan glas, ali danas više ne radi.”

Upitan što bi ljudi u Njemačkoj trebali znati o njegovu stanju, Papa emeritus odgovorio je da je on starac na kraju svog puta.

Dokumentarac bavarske televizije uz sadašnji život Benedikta XVI. prikazuje i njegovu povijest, od djetinjstva preko svećeništva i biskupstva do izbora za papu. Cijeli film (na njemačkom jeziku) možete pogledati OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net