Svim očevima i muževima, u svjetlu Utjelovljene Riječi i knjige Josipov dom.

Iskupljujte vrijeme jer dani su zli!

Zato ne budite nerazumni,

nego shvatite što je volja Gospodnja!

Ef 5, 16-17

Praznik rada je iza nas.

Ili blagdan rada? Ovisi kako si ga proveo.

Viđam ljude kao što si ti svaki dan. Ali najrjeđe tamo gdje bih vas želio vidjeti: u župnoj zajednici. Na slavlju sakramenata. U katehezi. U svjedočenju i služenju. Tamo gdje si najpotrebniji, a gdje te svijećom u pola bijela dana tražiti treba.

Ma šta će to tebi?

Ti si prezauzet za to.

Možda sličnu stvar za tebe može reći tvoja supruga. Majka tvoje (buduće) djece:

„On je rijetko kod kuće. Sve manje vremena provodimo zajedno. I kad je tu, odsutan je nekako. Djeca ga rijetko viđaju. Ne poznaju svog oca. A ni on svoju djecu.“

Tvoja obitelj. Žališ li za nečim što si propustio? Starost nastaje onda kada žaljenje preuzme mjesto snova. Pozvan si umrijeti sa sjećanjima. A ne sa žaljenjem. Ili snovima… koji se neće ostvariti.

Golema većina očeva i muževa hoda ovim svijetom misleći: „Trebam prvo preživjeti ovo danas. Pa ću onda živjeti… sutra.“ I tako svaki dan. Jesi li i ti među njima? Živiš na temelju onog što „život“ pred tebe stavlja kao prioritet. Dok te ne isiše i pregazi do daske. A što je s Božjim prioritetima za tvoj život? Život je prekratak da bismo ostvarili sve što želimo. Ali je dovoljno dug da učinimo ono što Bog želi.

Na tebe je Ivan Pavao II. mislio kad je rekao da posao nikada ne bi trebao biti razlog razdora u obitelji, već čimbenik njezina jedinstva i stabilnosti i sredstvo inicijacije djece u živo iskustvo Krista i Crkve (usp. Familiaris consortio, br. 25).

Na tebe je Clint Eastwood mislio kada je režirao ovaj (po mnogo čemu autobiografski) film, utemeljen na istinitoj priči života Earlea Stonea. Barem implicitno. Da ne ponoviš Earlove (i Clintove) propuste i pogreške.

Nemoj zanemariti svoju obitelj.

Kako?

1. Probudi se – Ja ću budan sanjati. To je stvarnost mnogih muškaraca. „Previše si se opustio u životu“- primijetili su ljudi iz kartela uzrok zbog kojeg je Earl radio za njih kao „mula“. „Oni su dobili nasmijanog Earla“ – komentirala je Earlova žena njegov odnos prema kolegama i klijentima. Događa li se to tebi? Da si zbog posla upao u opijenost moći, imanjem i požudom?

Događa li se i tebi da si zamijenio radno okruženje s obiteljskim? I da obitelj zbog toga pati? Stvaraš li obitelj na poslu dok tvoja obitelj kod kuće dobiva od tebe samo umor, namrgođenost, ciničnost, agresivnost? Probudi se. Ako se ne probudiš iz sna o životu bez križa, život će ti se pretvoriti u moru križa bez Krista. Kao Adam, probudi se za svoju ženu koja strpljivo i vjerno leži pokraj tvoga rebra. Kao Noa probudi se za svoju djecu. U Bibliji, riječ „građevina“ i riječ „sin“ imaju isti korijen. Sve što u život gradiš, samo je nadopuna one duhovne građe i rađe koja oblikuje tvoju vječnost: tvoje djece. Djeca tebe uče kako biti kao Bog. A ti njih kako biti čovjek. Biti otac i muž znači po uzoru na svetog Josipa (g)raditi, tesati Utjelovljenu Riječ u svojoj djeci. Svaki drugi tvoj rad je sekundaran.

2. Iskupljuj vrijeme – biblijska riječ „iskupiti“ znači spasiti nekog od neke sudbine ili otkupiti tu osobu. Iskupiti vrijeme ne znači samo učiniti najviše što možeš s trenutcima koji su ti dani, već shvatiti posebno značenje života kao cjeline, prilike da učiniš nešto uistinu posebno. Pokušavaš li i ti kao Earl propušteno vrijeme nadoknaditi novcem? Gdje si bio kad je grmjelo? I tebi Earlova obitelj šapće: „nisi trebao biti bogat“… nego… još stigneš biti prisutan. Biti tu. Sveti Josip nije „starac“ (čitaj: mudar čovjek) zato što je doživio sijede, nego zato što je stekao savršenstvo u malo vremena.

3. Nekome služiti moraš – reče Bob Dylan. I bio je u pravu. Čija ćeš ti biti „mula“? Za koga radiš? Biti mula znači biti tvrdoglav i svojeglav. To ti može donijeti dobra i spasiti te iz neprilika na kratke staze. Ali dugoročno… neka ti uzor bude Henok: tako je duboko zašao u Božji život i volju da ga je nestalo. Bog ga je zaogrnuo. Ići s Bogom. Imati život skriven u Njemu. Biti njegova „mula“ koja ga nosi u ovaj svijet. I nestati u Crkvi. To znači biti svet kao Josip. I mjera dobra natresena, nabijena dat će ti se u krilo. Bog će nadodati. A ti ćeš se očitovati kao pravednik – onaj koji ima veće pouzdanje u Božju objavu nego u vlastitu volju, um, srce. Sveti Josip Radnik nije svet (samo) zato što je bio dobar radnik nego zato što se znao uzdići iznad zabrinutosti za profit, iznad pohvale, potrebe za priznanjem, nagradom, ljudskom slavom. On se uzdigao iznad svega toga tako što je sve što je radio davao Bogu kao svoj žrtveni prinos. I Bog je nadodao. I zato je Josip uzor ljubavi više nego uzor rada.

Filmski Earl Jones je prešao tu preobrazbu: od čovjeka opterećenog uspjehom, slavom, priznanjem, do čovjeka koji je u konačnici bio dirnut ljubavlju i pokazao ljubav. Osiromašio se od svojih tlapnji, privida, zabluda. I tako postao sposoban za kontemplaciju. Za Božji san. I Božji plan.

Znam da nemaš vremena. Pa neću više duljiti.

Ali samo jedno pitanje još:

Što imaš u planu za vikend?

Danko Kovačević | Bitno.net

Napomena: osvrt na film nije preporuka za gledanje nego poziv na razlučivanje u svjetlu Utjelovljene Riječi. Dobna prikladnost: 18+