Hrvatska televizija će na blagdan sv. Stjepana, u ponedjeljak 26. prosinca prikazati emisiju „Papa Franjo: Božić kakav bih želio“.

Sveti Otac razgovarao je s talijanskim novinarom vatikanistom Fabiom Marcheseom Ragonom. Odgovarao je na brojna pitanja iznoseći svoja razmišljanja o ratu, politici, siromasima te Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Papa je istaknuo da živimo treći svjetski rat koji se vodi u dijelovima. Brine ga „stav ravnodušnosti“ pred tolikim siromasima, izbjeglicama i ljudima koji pate ovog Božića. Zamolio je ljude da paze na božićnu potrošnju te da ju pokušaju ograničiti.

„Ovo je tužan Božić, Božić rata. Ljudi gladuju. Molim vas, imajte veliko srce i nemojte trošiti kao da se ništa ne događa“, naglasio je.

Osvrnuo se je i na Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru te je zamolio pobjednike prvenstva da „žive s poniznošću“, a one koji ne pobijede da „žive s radošću, jer najveća vrijednost nije pobijediti ili izgubiti već igrati čisto i dobro“.

Na kraju je papa Franjo uputio božićnu poruku i blagoslov.

Emisija je na rasporedu 26. prosinca u 21:50 na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1). Urednica je Antonia Hrvatin Roth.