Charlesa Schulza, vjernika kršćanina i autora humorističnoga stripa „Peanuts” 1965. godine su zamolili da za televizijsku kuću CBS napravi posebni božićni film s likovima iz Peanutsa. Pristao je, ali uz jedan uvjet – da mu dopuste da u emisiju uključi i priču o Isusovu rođenju. Iako su  televizijski producenti oklijevali i pokušavali ga nagovoriti da se predomisli, Schulz se nije dao smesti. Zahvaljujući tome, već više od 50 godina milijuni ljudi su pogledali „Božić Charlieja Browna” i čuli priču o Isusu, i o tome „što je zapravo Božić”.

Tek sam prije nekoliko godina shvatio da se u filmu nalazi „skrivena poruka”. Jedan od Peanutsa je Linus, dječak koji zbog raznih nesigurnosti sa sobom uvijek nosi svoju dekicu. On zapravo nikada nije ispustio tu dekicu, osim jednom…

Dok s drugima dijeli poruku o tome što je zapravo Božić, Linus ispusti svoju dekicu upravo u trenutku kada izgovori riječi „Ne bojte se”!

U tome naizgled nevinome trenutku Linus nam pruža snažan podsjetnik na pravo značenje Božića. Ne trebamo se više bojati, jer se rodio Isus. Ne trebamo sigurnost tražiti u materijalnim stvarima kako bismo sa sobom imali Boga, „Emanuela” (Mt 1,23), Isusa Krista, našega Gospodina i Spasitelja. To je pravi smisao Božića.

Nedavno mi je netko rekao – i to bijesno – da Linus na kraju svojega govora podigne svoju dekicu, pa je moje tumačenje zapravo pogrješno. Ta je osoba bila u pravu – Linus zaista na kraju svojega govora podigne svoju dekicu. No kasnije će je još jednom „ispustiti”…

Umjesto svih velikih, šarenih i blistavih umjetnih božićnih drvaca, Charlie Brown izabrao je ono najmanje – pravo drvce, sa samo nekoliko grana. Linus ubrzo upotrijebi svoju dekicu da drvce zamota oko njegova korijena. Pritom kaže: „Možda mu samo treba malo ljubavi.” U tome se trenutku drvce „probudi” i uspravi se. To je podsjetnik da bez obzira na to tko smo, koliko god pogrješaka učinili, malo ljubavi može napraviti veliku razliku.

Trudimo se „ne bojati se” (Lk 2,10) i „ljubiti jedni druge” (Iv 13,34), i to ne samo na Božić, nego i cijele godine.

Izvor: Christian Life Ministry | Prijevod: Ana Naletilić