Festival “Orgulje zagrebačke katedrale”

Festival započinje u četvrtak 12. srpnja u 20 sati, a tijekom srpnja, kolovoza i rujna ugostit će hrvatske, europske i američke orguljaše glazbenike.

Orgulje

Večernjim zahvalnim koncertom na orguljama u zagrebačkoj prvostolnici Uznesenja Marijina na Kaptolu, koji posvećuje hrvatskom skladatelju i stalnom katedralnom orguljašu mo. Anđelku Klobučaru, orguljašica prof. Hvalimira Bledšnajder, u četvrtak, 12. srpnja u 20 sati, proslavit će 40. obljetnicu umjetničkog rada. Na repertoaru su djela Klobučara, Bossija, Ginastera, Hakima i Langlaisa.
Tim koncertom ujedno započinje Festival „Orgulje zagrebačke katedrale 2012.” koji će se održavati četvrtkom kroz srpanj, kolovoz i rujan u 20 sati. Organizator Festivala su „Zvuci tišine”, uz potporu Gradskog ureda za kulturu Zagreb i podršku Zagrebačke nadbiskupije te Uprave katedrale.

U četvrtak 19., srpnja u 20 sati orguljaški je koncert Višeslava Jaklina i Marka Prepelića, truba. Izvode skladbe Duruflea, Albinonija i Haendela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak, 2. kolovoza u 20 sati koncert na orguljama je Libora Dudaša (SAD) sa skladbama Bacha, Langlaisa i Franca.

U četvrtak, 23. kolovoza u 20 sati orguljaški je koncert Gedymina Grubba (Poljska), koji će izvesti Bacha, Buxtehudea, Guilmanta, Janca i Peetersa.

U rujnu koncerti su 6., 13., 20 i 27. Nastupaju Giulio Mercati, orgulje (Italija) s djelima Bacha, Widora, Karg-Elerta, Liszta i Regera; Edmund Andler-Borić, orgulje, izvest će skladbe Guilmanta, Telemanna, Ebena, Haendela, Klobučara, Stamma i Bacha, uz pratnju Daria Teskera, truba. Neven Kraljić, na koncertu za orgulje nastupit će s djelima Rheinbergera, Francka, Guilmanta, Lefeburea – Welyja.

Festival „Orgulje zagrebačke katedrale 2012.” završava u četvrtak 27. rujna orguljaškim koncertom Ivana Matarića u 20 sati, sa skladbama Bacha, Matarića, Lučića i Francka. Ulaz je slobodan. (Laudato/bitno.net)

Objavljeno: 12. srpnja 2012.

Možda vam se svidi