“Otvoreno o seksualnosti i braku” nova je knjiga Christophera Westa, hrvatskim čitateljima već dobro poznata po Verbumovu bestseleru “Teologija tijela za početnike”. Hrvatskoj javnosti knjigu je 8. studenoga na Interliberu predstavio don Damir Stojić.

Otvoreno o seksualnosti i braku

Najpoznatiji popularizator “teologije tijela” Ivana Pavla II., američki autor Christopher West (hrvatskim čitateljima već dobro poznat po Verbumovu bestseleru Teologija tijela za početnike), u ovoj knjizi vrlo konkretno i razumljivo odgovara na praktična pitanja o ljudskoj seksualnosti i braku s kojima se stalno susreće na brojnim predavanjima i tribinama. Dajući promišljene odgovore koji predstavljaju nauk Katoličke Crkve na svjež i vrlo privlačan način, on pruža čitljivu i praktičnu primjenu teologije tijela pape Ivana Pavla II. otkrivajući tako ljepotu i dostojanstvo ljudske spolnosti i bračnoga zajedništva.

Ova izvrsna knjiga, pisana u pristupačnomu obliku pitanja i odgovora, bit će vrlo koristan priručnik za bračne parove, zaručnike, mlade ljude i općenito sve one koji traže odgovore na duboka pitanja o ljubavi, braku i obitelji.

A što o njoj kaže don Damir Stojić, pročitajte u nastavku:

Don Damir StojićDon Damir Stojić

Kada sam u ljeto 2008. sudjelovao na seminaru Christophera Westa o teologiji tijela, zadivilo me što je tako velika otajstva vjere uspio predstaviti na jednostavan način, a da ni najmanje nije zakrio njihovu svetost. Pomislio sam kako na sličan način djeluje i Kristova radosna vijest – ona ne zadivljuje ljude svojom učenošću, retoričkom snagom ili nedostižnošću. Snaga evanđelja leži u istini koju donosi. Svjetlom obasjava duh čovjeka, a najveće ljepote nalaze se upravo u tim unutarnjim prostorima koji uvijek jednim svojim dijelom ostaju otajstveni.

Stoga mi se čini da se ova knjiga Christophera Westa s pravom može zvati “Radosna vijest o seksualnosti i braku”. Ona započinje govorom o otajstvu, jer brak i obitelj su upravo to otajstvo. Tek kada uočimo tu otajstvenu dimenziju braka i obitelji, sve riječi koje o njima izgovaramo poprimaju širi smisao, te tako počinju odzvanjati u prostranijim i divnijim suzvučjima. Tek na taj način radosna vijest o obitelji i seksualnosti ne biva zatvorena iza vrata obiteljske kuće, već svojom jekom doziva u sjećanje i nebo i zemlju, cjelokupnu povijest spasenja. Tek tako govor o obitelji ne ostaje plošan i jednoznačan, nego se ispunjava smislom i uvijek znači nešto više, kao što kaže Pavao: “Otajstvo je to veliko! Ja smjeram na Krista i na Crkvu” (Ef 5,32).

Tijekom nedavnog pastoralnog posjeta Republici Hrvatskoj Papa je istaknuo kako se obitelj danas suočava s velikim teškoćama i prijetnjama. Učinci tih poteškoća opterećuju cijelo društvo. U svojemu sam pastoralnomu radu nebrojeno puta uvidio da ni obitelj ne funkcionira ako brak ne funkcionira, a ako obitelji prolaze kroz teškoće, i šire se društvo prije ili kasnije suočava s krizom. Nema toga osobnoga uspjeha ili materijalne koristi koji mogu ublažiti poremećene odnose. Poremećeni odnosi neizbježno gomilaju nesreće na raznim područjima i, kao što je Tolstoj jednom primijetio, sve nesretne obitelji postaju nesretne na svoj način. S druge strane, kada u braku i obitelji vlada sklad, onda nema toga što ljubav ne može pokriti (usp. 1 Kor 13,7), tj. nema problema koji ljubav ne može razriješiti.

Opravdano je upitati se kako ostvariti međusobno poštovanje i zdrave odnose. Začuđuje što se danas vrlo malo govori o braku i seksualnosti u jednomu širemu, otajstvenomu kontekstu u kojemu susret dvaju tijela odražava i nešto više od fiziologije. Govor o seksualnosti postao je zamarajuće plitak i dosadan. Sve je više pitanja, a tako malo konstruktivnih odgovora. Stoga me neizmjerno veseli što jedna ovako vrijedna knjiga sada postaje dostupna i u hrvatskomu prijevodu. Kada su u pitanju brak i seksualnost, promatrani iz katoličke perspektive, onda danas doista nema stručnijega autora od Christophera Westa. On uvjerljivo, zanimljivo i dinamično naviješta nauk Crkve o ljudskomu tijelu i seksualnosti, velikim dijelom na tragu teologije tijela Ivana Pavla II., dok ih kao otac i suprug autentično živi.

Ova je knjiga napisana vrlo pristupačno, u obliku pitanja i odgovora. Nije zamišljena kao opširan udžbenik niti veliko znanstveno djelo. Ona je prvenstveno praktičan priručnik za bračne parove, zaručnike, mlade ljude i općenito sve one koje muče velika pitanja o obitelji i braku.

Duboko se nadam da će mnogi u njoj pronaći inspiraciju i poticaj kako bi njihove obitelji doista postale posebni znak Kristove nazočnosti u svijetu, istinski širitelji radosne vijesti.

mr. sc. don Damir Stojić, SDB

***

Više o knjizi možete saznati ovdje, a možete je i prelistati.