U susretu su sudjelovala osmorica mladića u dobi od 16 do 25 godina. Trojica su došla iz Otoka kod Vinkovaca, jedan iz Rovinja, jedan iz Splita te trojica iz Zadra. Susret je počeo u četvrtak 4. travnja okupljanjem na zajedničkoj večeri. Uslijedio je večernji program koji se sastojao od međusobnog upoznavanja. Animatori susreta bili su okupljeni oko provincijalnog ministra fra Andrije Bilokapića i fra Tomislava Šanka, provincijalnog promicatelja za zvanja. Nakon početnog upoznavanja franjevci su ukratko iznijeli i svoj osobni hod u zvanju maloga brata. Molitvom povečerja zaključen je prvi dan susreta.

Drugi dan, 5. travnja počeo je molitvom jutarnjih pohvala u 7.30 sati u crkvenom koru, u kojoj se fra Leopold kratkim nagovorom osvrnuo na poruku pape Ivana Pavla II. “Bit će te mi svjedoci”. Uslijedio je doručak te predavanje na temu “U hodu sa svetim Franjom”, u kojem je fra Tomislav iznio neke bitne oznake Franjina poziva te kriterije za razlučivanje kod odabira životnog zvanja. Nakon kraće stanke sudionici su se podijelili u skupine u kojima su raspravljali prema ponuđenim pitanjima. Prilikom molitve službe čitanja i srednjeg časa sudionici su se pridružili molitvi zajednice. Nakon ručka uslijedilo je razgledavanje grada te posjet franjevačkoj župi Presvetog Srca Isusova na Voštarnici. Popodnevni dio susreta počeo je katehezom fra Andrije Bilokapića koji je sudionike uveo u najvažnije vidike franjevačkog života. Bila je to tzv. “pokretna” kateheza jer su sudionici imali prilike obići glavne ambijente u kojima mali brat živi, radi i moli: crkva, kor, blagovaonica i knjižnica. Mladići su potom, zajedno s braćom franjevcima izmolili krunicu. Uslijedila je misa s klanjanjem i večernjom. Nakon večere bilo je vremena za rekreaciju i prigodni film pod nazivom “Pisma Bogu”. Nakon povečerja samostan je utonuo u san.

Trećeg dana, 6. travnja, nakon mise i jutarnje molitve zaputili su se na otok Pašman. Odredište je bio samostan u Kraju. U samostanu su ih dočekala naša braća fra Vlado Jajalo i fra Ante Kekez. Fra Vlado, kao predstojnik samostana, ukratko je mladiće proveo kroz samostanske prostorije i crkvu te im objasnio na koji su način franjevci ovdje djelovali i ostavili svoj neizbrisiv trag. Uputili su se tada do obližnjeg marijanskog svetišta Gospe Loretske u Bokolju. Na usponu do svetišta fra Andrija je predvodio križni put. Nakon povratka bilo je vremena za rekreaciju, sport i šetnju. Sudionici su se okušali u nogometu i balotama. Uslijedio je posjet Ćokovcu, jedinom benediktinskom samostanu u Hrvatskoj u kojem danas živi šest redovnika. Prior samostana o. Jeronim prikladnim duhovnim nagovorom uveo je mladiće u svijet monaškog života i rada njihove male zajednice. Izmolili su zajedno srednji čas u kojem se je fra Bojan kratko osvrnuo na prigodno čitanje. Nakon posjeta benediktincima uputili su se do nekadašnjeg našeg samostana na otoku Ugljanu. Samostan sada pripada sestrama Družbe kćeri milosrđa TSR sv. Franje. Molitvom službe čitanja i večernjom zaključen je posjet samostanu, a sestre su mladiće počastile kolačima i sokovima.

Zajedničku nedjeljnu misu proslavili su ujutro. Dan je bio lijep pa su ga mladići iskoristili za zajedničku šetnju po rivi. Uz kavu i sok prepričavali su se dojmovi prethodnih dana. Na posljednjem zajedničkom susretu prije oproštajnog ručka svatko je iznio svoja zapažanja, dobre i loše strane koje je uočio u “Otvorenim vratima”. Svi sudionici izrazili su želju za još jednim skorim susretom takve vrste koji bi po mogućnosti trajao više dana.

Sljedeći susret “Dana otvorenih vrata” održat će se u samostanu na Košljunu od 30. lipnja do 7. srpnja ove godine. (ika/bitno.net)