Kad netko čuje da postoji kršćanska reggae glazba, nad glavom mu se pojavi ogromni upitnik – pita se kako mogu slavljenje Boga i reggae ići zajedno? Naizgled nemoguće spojio je prvi gospel reggae bend. Zovu se Christafari, i svojom glazbom dovode tisuće mladih Kristu!

Sve je počelo kad se buntovni tinejdžer Mark Mohr, dotad ovisnik o drogama i alkoholu, obratio u jednom kampu za mlade. Mark je tada predao svoj život Kristu i zakoračio u slobodu iz ovisnosti. Tada se u njemu rodila želja da pomogne drugima izaći iz ropstva u kojem je jednom bio i sam. U to se izvrsno uklopila njegova ljubav prema reggae glazbi, koju je zavolio dok je jedno vrijeme prije obraćenja boravio na Jamajci: počeo je stvarati reggae glazbu s kršćanskom porukom.

To je ta razlika!

Mark se obratio jednoga ljeta u kršćanskom kampu u sjevernoj Kaliforniji. Ondje je upoznao Marcusa, savjetnika u kampu i počeo se družiti s njim. Marcus je imao sličnu prošlost kao i Mark i – isti glazbeni ukus. No ova su se dvojica u nečemu razlikovala… Kad je Mark jednom prilikom Marcusa otvoreno pitao: “Koja je razlika?”, on mu je jednostavno odgovorio: “U ljubavi Božjoj”.

Mark se prisjeća: “Tada sam shvatio da on ima nešto što je potrebno i meni. Imao je nešto za čim sam tragao sve ove godine. Imao je nadu. Imao je budućnost.” I nastavlja: “Odmah nakon toga, čuo sam suvremeno tumačenje o izgubljenom sinu. Taj tip je učinio sve što i ja: pobjegao je, uzimao je drogu… A ipak, njegov ga je otac prihvatio raširenih ruku.”

U Marku se tada nešto slomilo: “U tom sam trenutku shvatio kako ne samo da imam zemaljskog oca koji me prihvaća raširenih ruku nego imam i nebeskog oca koji čini isto! Pao sam na koljena i molio molitvu grešnika sa suzama u očima. Htio sam svaki dan čitati Bibliju, i uroniti u Božju riječ i provoditi vrijeme s Bogom. To je ta razlika.”

Uspješna glazbena služba

Ubrzo zatim, na drugome kršćanskom ljetnom kampu, Mark je osjetio da ga Bog vodi u ideji da osnuje prvi gospel reggae bend u Americi. Godine 1989. osnovao je bend i nazvao ga Christafarians. Kasnije su ime skratili u Christafari. Grupa je svoj prvi album worship glazbe – Reggae worship Vol. 1 – izdala 1993. godine i s njim ubrzo došla na Billboard ljestvice. Nakon tog albuma, uslijedila su, 1995. i 1996., dva jednako uspješna – Soulfire i Valley of decision. Potonji se nalazio na Billboardovoj ljestvici Top 10 Reggae Albuma čak 15 tjedana!

Christafari

Tijekom idućih 20 godina glazbene službe, Christafari su izdali 13 albuma, kojima prenose poruku evanđelja. Od tih 13, na četiri se nalazi glazba slavljenja (worship) a na ostalima gospel reggae.

Godine 2012. grupa se vraća glazbi slavljenja i snima četvrti album takve glazbe – Reggae Worship, A Roots Revival. Samo devet mjeseci nakon što je objavljen, ovaj je album zauzeo prvo mjesto među albumima na Billboardovoj ljestvici – tako su Christafari postali prvi kršćanski izvođač kojemu je to uspjelo!

Korak u slobodu

Christafari u svom jedinstvenom izričaju stapaju potpuno uvjerljiv roots¹ i dancehall ² reggae s evanđeoskom kršćanskom porukom.

U gotovo svakoj pjesmi gostuju pjevači ili DJ-i sličnih žanrova, a jedan od obilježja zrelosti Christafara je sposobnost miješanja stilova glazbe, a da ne zvuče nimalo amaterski.

Neke od najpoznatijih njihovih pjesama su: Selah, Korak u slobodu (Freedom step), Krv i vatra (Blood and Fire), On je veći od mene (He is greater than I), Ljubav mog života (Love of my life), Vatra duše (Soulfire), Dolina odluka (Valley of Decision), Skrovište (Hiding Place) i obrade najpoznatijih slavljeničkih pjesama: Hosanna i Oceans (Hillsong), Naš Bog je velik (How great is our God; Chris Tomlin, Jesse Reeves i Ed Cash), Vječni Bog (Everlasting God; Chris Tomlin) itd.

1509699_10152509263916476_1196337529780410322_n

U svojim pjesmama Christafari često koriste biblijske citate, pjevaju o oslobođenju od ovisnosti i straha, o ljubavi Božjoj, o provođenju vremena s Bogom i općenito o problemima s kojima se mladi svakodnevno susreću.

SELAH* – Riječi jedne od najpoznatijih pjesama benda Christafari

(*ovu riječ nalazimo u knjizi proroka Habakuka te, čak 71 put, u Psalmima. Različita su mišljenja o značenju te hebrejske riječi, no objedinjuje ih sljedeće: Selah je označavao stanku koju bi narod – dok je pjesmom slavio Boga – napravio kako bi razmatrao riječi psalma koji je pjevao: vjerojatno je tada podizao ruke u slavljenju.)

Mnogi se boje, ja se ne bojim, ja ne, ja ne. (Mnogi) ne žele živjeti. Samoubojstvo. Ja ne, ja ne.

Trče i trče, nemaju se kamo sakriti, ja ne, ja ne – ja trčim Ješui, pouzdajem se, i živim.

Ref: Selah. Dođite, zaplešite pred Ocem. Selah. Zahvale i molitvu izreći ću. Selah. (…)

GLAZBENI MISIONARI

“Najbolji savjet koji sam ikada dobio bio je da odem na biblijski studij kako bi zvuk Christafara bio i teološki potkovan”, kaže Mark koji je nakon toga stekao kršćansko obrazovanje na Sveučilištu BIOLA.

Tijekom njegovih studentskih godina, Christafari su nastavili napredovati. Mark je napisao pjesme za prva tri albuma, uključujući Valley of Decision, koji je kasnije postao najprodavaniji Gospel reggae album u povijesti žanra.

Christafarima, koji su vrlo jasni u svojoj evanđeoskoj poruci, glavni je cilj evangelizacija. Nazivaju se “musicianaries”, “glazbenim misionarima” koji, putujući po SAD-u i diljem svijeta, pronose svojom glazbom evanđeosku poruku.

Antonija Zidarić

S dopuštenjem preneseno iz časopisa Book

————————————————-

¹Pojam roots često se odnosi više na poruku, nego konkretno na glazbeni stil. Roots reggae je podžanr reggaea. Teme su mu: siromaštvo i iskazivanje nezadovoljstva zbog gospodarskih problema i rasnog ugnjetavanja, te meditacije o duhovnim temama.

²Dancehall stil karakterizira pjevanje DJ-a i ‘repanje’ na instrumentalne pratnje, uz pjesmu.