Nova knjiga dr. Pavla Brajše u izdanju Glasa Koncila

Abeceda

“Abeceda demokratskog ponašanja” nova je knjiga dr. Pavla Brajše, poznatoga hrvatskog psihijatra, psihoterapeuta i komunikologa, objavljena u izdanju Glasa Koncila.
Knjiga je nastala sabiranjem tekstova o demokraciji i našem ponašanju u njoj koje autor objavljuje u još uvijek aktualnoj kolumni Abeceda demokratskog ponašanja dr. Pavla Brajše u tjedniku Glas Koncila.

Podijeljena je u devet cjelina, u kojima autor raspravlja kratkim, jasnim, jednostavnim, sažetim i razumljivim tekstovima o demokratskom ponašanju, demokratizaciji nas kao osobe, naših međusobnih odnosa, našeg razgovora i razmišljanja, o karakteristikama i preduvjetima stvarne demokracije te donosi kratki prikaz demokratskog ponašanja iz pera poznatih filozofa.
Na kraju knjige nalazi se dodatak koji služi kao kratki “memento”, tj. podsjetnik za uspješno demokratsko ponašanje, kako u javnom, tako i u privatnom životu.

Jednostavnim, svima pristupačnim jezikom, autor prikazuje mnoge komunikacijske mehanizme koji dovode do bolje komunikacije i dijaloga. Istodobno svojom analizom raskrinkava mnoge “lažne dijaloge”, posebno na društvenoj i političkoj sceni, pri čemu upozorava na sve one komunikacijske stilove kojima se u svakodnevnoj, ali i javnoj komunikaciji služe nedemokrati i autokrati.

Cijelom se knjigom proteže ideja da je svrha demokratskog ponašanja učiniti život boljim i kvalitetnijim, kako sebi samima, tako i drugima s kojima živimo. Stoga knjiga predstavlja svojevrstan priručnik za trajnu izgradnju svakog pojedinca, ali će biti korisna i odgajateljima, roditeljima, učiteljima te voditeljima različitih skupina, jer zakoni i ustav nisu dovoljni za osnivanje i trajanje demokracije, već su potrebni ljudi koji će permanentno raditi na njezinom stvaranju, održavanju te daljnjem razvijanju. (ika/bitno.net)