GK

Na znakovit se način obljetnica GK poklopila s otvorenjem Godine vjere, što je i naslovna tema tjednika o kojoj detaljno izvještava novinar Darko Grden. “Ako danas Crkva nudi novu Godinu vjere i novu evangelizaciju, to nije zato da bi se odalo poštovanje jednoj obljetnici, nego zato što za time postoji potreba, i više negoli prije 50 godina”, istaknute su misli pape Benedikta XVI. na svečanom euharistijskom slavlju kao i detaljan prikaz dekreta o zadobivanju potpunog oprosta tijekom Godine vjere.

Donijet je i pregled prvog tjedna zasjedanja Biskupske sinode o novoj evangelizaciji, kao i istup zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Otvaranju Godine vjere posvećeni su i brojni izvještaji iz hrvatskih (nad)biskupija, kao i pisma crkvenih velikodostojnika.

Urednik Ivan Miklenić u komentaru pod naslovom “Jačanje sektaštva” analizira tekst “Novog lista” u kojemu je, ističe, navedeno više “neistina, poluistina i konstrukcija”. Demantirajući kako se u hrvatskom društvu događa stavljanje agnostika i ateista u drugi red urednik Miklenić komentira kako se, upravo suprotno, ukidanjem petominutne radijske emisije “Hvaljen Isus i Marija” zapravo događa šikaniranje katolika.

Komentirajući paušalne procjene o broju “pravih” vjernika urednik nastavlja: “U okolnostima u kojima je društvena manjina uzurpirala gotovo sve poluge moći u hrvatskom društvu, razvodnjavanje, umanjivanje i ocrnjivanje katoličke komponente u tom društvu metoda je kojom se želi širiti prostor utjecaja i moći te manjinske skupine s ciljem totalne prevlasti, jer je ta skupina najčešće upravo totalitarna”.

Tjednik dodatno tematizira “nestanak” spomenute emisije iz programa Radija Sljeme, kao i priopćenje Hrvatskoga katoličkog društva prosvjetnih djelatnika (HKPD) u kojemu je istaknuta molba za povratkom “Hvaljen Isus i Marija” u radijski eter.

O aktualnom trenutku hrvatskoga gospodarstva u intervjuu govori dr. Drago Čengić, znanstveni savjetnik Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar”. Ističe kako država ne mora biti nužno loš upravljač “ako na rukovodeća mjesta imenuje stručne ljude, ako oni imaju određenu, ali dostatnu slobodu rukovođenja ograničenu tek periodičnim razmatranjem (ne)ostvarenih ciljeva poslovanja preko kvalificiranih nadzornih odbora, i ako smo svjesni da ciljevi njihova poslovanja nisu samo usko profitni već ostvaruju i neke druge društveno ili nacionalno važne svrhe”. Dr. Čengić odgovorio je novinaru Ivanu Uldrijanu i na pitanja “jesmo li osuđeni na dugoročnu krizu” te “koliko su poduzeća odgovorna prema radnicima”.

U nedavno pokrenutoj rubrici “Vjera naših dana” pojašnjavaju se uloga i izazovi očinstva u suvremenom hrvatskom društvu, poteškoće s kojima se susreće u obiteljskoj misiji prehranjivanja i odgajanja potomaka. Navezana na priču o usklađenosti obveza rubrika “Vjernici laici aktivni u Crkvi” ugostila je glazbenicu Mirjam Pustički Kunjko, majku sedmero djece koja svjedoči o isprepletenosti privatnoga i profesionalnog života u kojemu se uz dobru organizaciju može mnogo postići.

Novi povijesni feljton podsjeća na izobrazbu zdravstvenih timova i osnivanje ratnih bolnica u Domovinskom ratu, dočim reportaža “Solidarnošću protiv siromaštva i nevolja” tematizira kako i što čini Caritas Zagrebačke nadbiskupije koji će sljedeće godine proslaviti osam desetljeća postojanja. Jubilarni broj “Glas Koncila” uz redovite rubrike objavljuje i cjeloviti tekst izjave Komisije HBK “Iustitia et pax” o rješavanju graničnih pitanja. (ika/bitno.net)