Ako ste napravili lijepu kazališnu predstavu – a promakao vam je ovaj poziv na kraju teksta – podsjećam i potičem vas da se javite! Ako ne ove godine, zapišite web adresu i prijavite se idućeg siječnja!

Ako ne znate za ovu udrugu – a amaterski se bavite umjetnošću – saznajte više o njoj i učlanite se!

Hrvatski sabor kulture je krovna udruga koja obuhvaća umjetnički amaterizam u Hrvatskoj, između ostalog i kazališni. Svake godine raspiše poziv za Festival hrvatskih kazališnih amatera, državni festival koji prikazuje ponajbolja ostvarenja kazališnog amaterizma.

To funkcionira ovako: morate biti registrirana udruga, društvo ili organizacija i prvo prijaviti a zatim u određenom vremenskom roku i napraviti predstavu (možete prijaviti i staru predstavu, važno je da nije bila prijavljena na festival).

U cijeloj se Hrvatskoj u travnju organiziraju županijske smotre na koje dolaze selektori ovog državnog festivala. Godišnje se prijavi do 150 predstava od kojih se izabere dvadesetak.

Od srca vam preporučujem da se – ako imate neku dobru predstavu religioznog sadržaja – javite! Ne bojte se da će vas napasti kako niste u trendu jer vam je predstava lijepa, dobra, zato što govori da postoji Bog i da zlo ne može pobijediti, da postoji grijeh, ali i izlaz iz grijeha…

Imamo zaista puno takvih predstava u Hrvatskoj i mnoge su stvarno kazališno odlične. U četiri godine kako sam bila selektor Festivala kršćanskog kazališta u Zagrebu u samostanu konventualaca na Svetom Duhu, najveći nam je problem bio odabir jer je bilo uvijek više dobrih predstava nego smo ih mogli ugurati u program. Zaista je važno s tim predstavama “izaći iz župe” i prijavljivati ih na kazališne festivale.

Na županijskim amaterskim kazališnim festivalima nastupaju svi koji se prijave i zato treba doći na festival i odigrati. Bez obzira na to što je glavna struja kazališta sekularistička, što najčešće glavne nagrade na kazališnim festivalima odnose tekstovi koji govore druge stvari od onih koje sam nabrojala, treba se odvažiti i prijaviti. Nikako ne treba odustati od prikazivanja vlastitog svjetonazora u kazalištu, naročito ako ste talentirani i možete napraviti zanimljive predstave. Nemojte biti „sigurni“ da vas zbog toga neće izabrati ili nagraditi. Možda neće, a možda i hoće.

Selektora je više, mijenjaju se s vremenom i različitih su ukusa i poetika, ali zadnjih se godina nešto mijenja i nekoliko je predstava upravo takvog sadržaja nagrađeno („Veronikin rubac“ Ante Marića iz Prološca bila je najbolja na županijskoj smotri, „Na raskršću“ Stjepana Škvorca iz Virja dobila je nagradu za tekst, itd…). Ako vas ne izaberu za daljnje prikazivanje, ako ne dobijete nijednu nagradu, možda stvarno kazališno niste bili dobri ili dovoljno dobri, a možda će to biti nepravda prema vašoj kvaliteti zbog svjetonazora ili poruke. Možda će ta nepravda biti namjerna, a možda i slučajna (i sama sam kao selektor sigurno nekog povrijedila), ali ima nešto važnije…

Dvije stvari. Prvo: vi ćete svojom prijavom i nastupom dati do znanja da su nam te teme, taj svjetonazor i ta poruka važni i u životu i u kazalištu i potaknuti i druge grupe koje će se usuditi „izaći iz župe“. Drugo: predstavu ćete prikazati publici koja je inače ne bi došla gledati. I možda ćete nekoga dotaknuti… a to je važnije od bilo kakve nagrade na festivalu…

Zato – ohrabrite se i svoju lijepu predstavu kršćanskog nadahnuća prijavite na ovaj i ostale festivale!

Više o prijavi na festival Hrvatskog sabora kulture pročitajte OVDJE gdje možete pronaći i prijavnicu.

Sanja Nikčević | Bitno.net