Tog jutra poželjela sam da dan bude čudesan i da se u njemu dogodi nešto veliko.

I samo malo prije ponoći saznala sam za baku Katu. Jedna mlada djevojka iz Posedarja nije ni slutila da će njihova baka Kata, s kojom se znaju odmalena, na snimci u samo četiri dana biti pregledana 10 tisuća puta.

„Rijetka država u EU koja još uvijek poštuje ovako nešto. To je razlog zašto ju posjećujem svake godine barem jednom”, komentirao je netko iz Belgije. „Ljudi u Hrvatskoj ponosni su što mogu ispovijedat svoju vjeru jer su se toliko jako borili za nju. Imate pravo biti ponosni”, samo su neki od komentara ispod video snimke.

Snimka je nastala 1. listopada 2023. u Posedarju kraj Zadra. Zabilježen je trenutak procesije Gospina kipa kroz mjesto.

Kao i svake godine, prve nedjelje u desetom mjesecu u Posedarju se slavi Gospa od Ružarija. Taj se dan služi svečana sveta misa nakon koje uvijek slijedi procesija s Gospinim kipom kojeg nose mladi momci iz mjesta.

Pripreme za procesiju traju i nekoliko dana, a tada žene iz mjesta uz molitvu i pjesmu „oblače Gospu“. Gospa ima puno haljina: prekrasnih, unikatnih, ručno šivanih koje su sve redom darovi određenih obitelji i pojedinaca. Za tu se prigodu iz riznice izvadi čak i zavjetno zlato i srebro te se njima kiti Gospina haljina.

„Tako na njoj često možemo naći vjenčano prstenje naših baka i djedova, naušnice, ogrlice…“, govori mi jedna mlada djevojka iz Posedarja. I svaki taj komad nakita jedno je hvala za Gospina čuda i uslišane molitve.

Jedna od tih žena koja je kroz život godinama imala čast oblačiti Gospu je i devedestpetogodišnja baka Kata Šimurina. Zbog starosti i nemoći ne može više ići u crkvu, ni u procesiju za svojom Gospom, ali uz pomoć svojih unuka izišla je na balkon kuće da Gospu vidi još jednom.

Na snimci se čuje da baka Kata uglas s procesijom pjeva posljednja dva retka pjesme „Kraljice Svete Krunice“:

Majčice, dođi, moli, daj

krunicu zadnju s nama.

Uspjela je posve normalno otpjevati „Majčice, dođi, moli, daj…”, a u taj je tren kip Gospe stigao baš ispred njene kuće. Kad je baka ispred sebe ugledala Gospin kip, iz nje su potekle suze ganuća, dirnutosti, ljubavi prema njenoj Gospi, našoj vjeri i tada više nije uspjela nastaviti pjevati.

Uspjela je tek kroz suze zavapiti: „Majko Božja, pomozi nam!“

Uistinu bio je veliki dan vidjeti baku Katu: za sve nas.

Slika je ona naše zemlje, naših procesija, naših ulica.

Slika je ona svakog našeg dobrog izbora i onog najljepšeg za čim žudimo.

Sva hrvatska srca u njoj su sada združena.

Da nam donese nove plodove, da je pohranimo na oltar svoga  srca. Da nam se vrati identitet i nikada više ne izgubi.

Da našoj zemlji obnovi stari sjaj.

Da našoj domovini poda novi sjaj.

Da našem tlu pripremi i budući sjaj.

Da nam uvijek šapne kako se ljubi i živi, kako se stari i umire.

Bit će to, ne samo dobra recenzija našoj zemlji, već i istina koju smo još kadri davati i drugima, prvo onima oko sebe i sve do nakraj svijeta.

Život.
Baba Kata, 95. 🤍

Gospa od Ružarija, Posedarje

Objavljuje Ana Zdrilić u Nedjelja, 1. listopada 2023.