Iv 8, 31-42

Istina oslobađa. Grijeh zarobljava. Istina je sloboda. Grijeh je laž, obmana i samoobmana. Tko spozna istinu, doživi oslobođenje. Tko čini grijeh, postaje njegovim robom. Tko uđe u istinu, vidi razliku istine i grijeha. Tko je zarobljen grijehom, ne vidi razliku između grijeha i istine.

Tko pozna istinu, pozna i laži grijeha. Tko je rob grijeha ne pozna ni grijeh ni istinu. Nijedan rob ne pozna svoje ropstvo. Živi u zarobljenosti. Podnosi je. Istinu o svom ropstvu otkrije tek kada bude oslobođen. Oslobođenje od ropstva grijeha je spoznaja grijeha. Spoznaja grijeha se događa samo spoznajom istine. Zato je oslobođenje dramatično iskustvo. U istom trenutku spoznajem istinu i ropstvo i izlazim iz ropstva u slobodu. Kod pada u grijeh i njegovo ropstvo sve je drukčije. Grijeh nas zarobi bez velike drame. Ukližemo u grijeh. Slobodu izgubimo gotovo neprimjetno. Gubitak slobode prate užitak i izgovori. Laži ublažavaju gubitak slobode i težinu okova.

Ne počinjemo slobodni. Počinjemo ropstvom. Tko hoće biti slobodan, mora biti oslobođen. Slobodu donosi Sin. On je u kući slobode. On je Riječ. Riječ oslobađa. Koga Sin oslobodi, on je slobodan. Rob nije kod kuće. On je u zarobljeništvu. Daleko od kuće. Potrebna mu je sloboda. Sin je donosi. Tko hoće slobodu treba postati učenikom Riječi. Učenik ostaje u Riječi, spoznaje istinu i biva oslobođen.

Tko je daleko od Riječi nije učenik. Rob je grijeha. Ne vidi svoje stanje ropstva. Živi u obmani da je ropstvo sloboda i da je laž spoznaja. Njemu je potrebna Riječ. Navještaj Riječi. Slobodu donosi Sin, a naviješta tko je oslobođen. On je sam bio u ropstvu, spoznao ga i iskusio oslobođenje. On naviješta Riječ iz iskustva Riječi, njezine osloboditeljske snage i radosti oslobođenja.

Tko je jednom oslobođen nije lišen zavodljivosti grijeha i ponovanog pada u ropstvo. Zaboravi li na Riječ, izloži li se obmanama grijeha, lako se može dogoditi da ponovno izgubi slobodu.

Tko je oslobođen pozvan je i naviještati Riječ i čuvati darovanu slobodu.

Post je dobar način čuvanja slobode. Post drži budnim za razliku slobode i grijeha, istine i laži. Tko posti ne živi samo o kruhu. Živi i od Riječi. A Riječ ga drži u istini i tako mu snaži stanje slobode.

Tko je zarobljen grijehom ne posti. Ne vidi potrebu za postom. Ne vidi razliku života od kruha i života od Riječi. Ako se ipak odvaži na post, ukaže mu se prvo svjetlo razlike istine i laži, slobode i ropstva. To je zato što se počinje hraniti Riječju, a ne samo kruhom.

Istina oslobađa. Grijeh zarobljava. Riječ je svjetlo i pokazuje razlike istine i laži, slobode i ropstva. Post je pukotina kroz koju u dušu Riječ ulazi kao svjetlo.