Još kao novorođenče sveta Terezija iz Lisieuxa dobila je posebnu milost od dragog nam sveca. Ubrzo nakon rođenja teško se razboljela, više nije mogla jesti, a njezina je majka Zelia bila očajna: već je izgubila četvero male djece zbog vrlo visoke smrtnosti dojenčadi u tom povijesnom razdoblju, ali sveti je Josip pritekao u pomoć.

Evo priče o tom nevjerojatnom danu, koju je Zelia ispričala u pismu svojoj šogorici:

“Nakon što sam Vam pisala, dogodilo mi se mnogo tužnih stvari: mojoj kćerkici je bilo sve gore i gore. Prošlog ponedjeljka… popela sam se u svoju sobu, kleknula sam pred noge svetoga Josipa i zamolila ga za milost da malecka ozdravi, prepustivši se pri tome volji Božjoj i ako ju želio povesti sa sobom. Ne plačem često, ali suze su potekle dok sam molila tu molitvu. Nisam znala trebam li sići… konačno sam se odlučila. I što sam vidjela? Djevojčicu kako halapljivo siše. Nije prestajala sisati sve do jedan poslijepodne; ispljuvala je nekoliko gutljaja te se srušila na dojilju… Krv mi se sledila u žilama. Očito djevojčica nije disala. Dosta smo se namučili kako bismo našli neki znak života, ništa se nije vidjelo, ali bila je spokojna, toliko spokojna da sam zahvalila dobrom Bogu što ju je tako mirno pustio da umre. Konačno, nakon četvrt sata moja je mala Terezija otvorila oči i nasmiješila se. Od tada je potpuno ozdravila, vratila se lijepa boja lica i bila je vesela; sve ide prema boljemu.”

Ovako je časni Patrijarh spasio život jednoj od svojih najdražih kćeri koja će godinama kasnije biti proglašena naučiteljicom Crkve. Ova nam činjenica potvrđuje koliko je moćan zagovor svetoga Josipa i kako on djeluje za sve bolesne, a posebno djecu.

Izvor teksta: Roccalas, A. (2020) Le apparizioni di san Giuseppe. Edizioni Segno/Facebook stranica Sveta Maravillas od Isusa