Od travnja 2015. godine u Hrvatskoj se u slobodnoj prodaji, dakle bez liječničkog recepta, može kupiti tzv. „pilula za dan poslije“ (bolje rečeno pilula za 5 dana poslije) elegantnog imena koje asocira na liniju novog dezodoransa ili šampona za žensku njegu – ellaOne.

U neku ruku to je i logično jer sumnjam da bi prodaja u istoj mjeri išla da se proizvod nazvalo ulipristal acetat samo za nju, no bilo kako bilo ostaje činjenica da je taj hitni kontraceptiv (kao i pilula Escapelle) postao dostupan poput jednog aspirina. Istini za volju, malo skupljeg aspirina.

Reakcija dijela javnosti bila je burna i to s pravom.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) tu je u najmanju ruku čudnu odluku opravdala direktivom od strane Europske komisije prema kojoj smo kao članovi EU-a obvezni postupiti po nalogu. Europska komisija opovrgla je takve tvrdnje pozivajući se na članak 4. iz dotične Direktive u kojem stoji kako “neće biti utjecaja na primjenu nacionalnog zakonodavstva ili ograničenje prodaje, distribucije ili uporabe medicinskih proizvoda poput kontraceptiva ili abortivnih sredstava”. (Mađarska ih primjera radi, nije poslušala).

U vrijeme kad je u našoj zemlji prodaja lijekova prilično strogo regulirana, pa primjera radi ne možete kupiti neke obične antigljivične kreme bez recepta (da ne spominjem jednu smiješnu anegdotu kada je moj tata vikendom pokušao kupiti kremu za upaljeno oko psa, pa su mu je na jedvite jade prodali uz preciznu evidenciju u kojoj su upisali – ime psa) puštanje oralnog hitnog kontraceptiva u slobodnu prodaju zaista je presedan.

Jedini kakav-takav mehanizam kontrole koji je uveo tadašnji ministar Varga bio je upitnik koji se prije kupovine pilule imao ispuniti u ljekarni. Iako to nije bilo ni približno dovoljno – procjenu stanja kompetentan je dati isključivo liječnik specijalist – ipak je na taj način bilo spriječeno da pilula bude dostupna maloljetnim osobama i moglo se u određenoj mjeri pratiti učestalo uzimanje.

S promjenom vlasti i dolaskom na vlast opcije koja sebe zove demokršćanskom javnost je očekivala da će prestati pogodovanje proizvođaču i da će se stvar prepustiti onima koji su se za to i školovali – ginekolozima. Međutim izgleda da je „demokršćanska“ opcija (ovo kršćanska svakako se ne odnosi na katolicizam) u Hrvatskoj u potpunosti odlučila raskrstiti s pro-life orijentacijom. Prvo ignoriranjem Zakona o pobačaju iz 1978. (te jasnim izjašnjavanjem ministra Nakića da ne podržava zabranu pobačaja iako je naravno on osobno protiv – što god to značilo – jer ja licemjernije izjave od te već davno ne vidjeh, osim kod predsjednice republike koja je isto tako elegantno oprala ruke od svakodnevnog ubijanja nerođene djece u našoj zemlji po sistemu vuk sit, koza cijela, djeca mrtva) te najnovijim podržavanjem širenja kulture smrti, a koje se tiče veće dostupnosti dotičnih pilula.

Snažno je tako prije nekoliko dana odjeknula vijest da je ministar zdravstva Nakić dodatno liberalizirao prodaju pilula za dan poslije ukinuvši i onu posljednju mjeru zaštite i kontrole koja je uopće postojala – ispunjavanje upitnika u ljekarnama – a koja je također onemogućavala maloljetnim osobama kupovinu proizvoda – i izazvao time zgražanje konzervativnog dijela javnosti već otprije sablažnjenim činjenicom da se djeci poput vitamina nudi nešto o čemu struka ima i te kakve prijepore i upozorava na oprez.

U čemu je problem s ovim hitnim kontraceptivom?

ellaOne djeluje mijenjajući aktivnost prirodnog hormona progesterona. Smatra se da djeluje sprječavajući oslobađanje jajašca iz jajnika sprečavajući tako ovulaciju (ne uvijek uspješno, treba reći), no kako se uzima do pet dana nakon nezaštićenog odnosa moguće je da se ovulacija već  dogodila, da je do oplodnje već došlo i da aktivna tvar iz pilule u tom slučaju djeluje tako da sprečava implementaciju ploda u maternicu. Da skratimo priču, ellaOne djeluje na dvije razine: antiovulacijski (odgađa ovulaciju) i abortivno (prekida razvoj začetog ploda).

Abortivnost ovog hitnog kontraceptiva uopće nije upitna i zainteresirana javnost to ima pravo znati.

Ako čak i isključimo zdravu logiku i zanemarimo pitanje kako onda djeluje ellaOne ako ovulaciju ne može odgoditi jer je već bila, ne možemo zanemariti relevantne studije (jednu od njih možete pronaći OVDJE) koje govore o tri razine abortivnosti ulipristal acetata odnosno djelatne tvari pilule ellaOne.

Nakon što je bio javno prozvan zbog ovakve odluke ministar Nakić je izjavio kako „te pilule nisu abortivne, već sprečavaju neželjenu trudnoću odgađanjem ovulacije“ te kako „postoje drugi načini popularizacije pronatalitetne politike“.

Dakle, s jedne strane imamo studije objavljene u prestižnim medicinskim časopisima, imamo struku (izdvojila bih mišljenje ginekologa Dubravka Lepušića, javnosti poznatog po izuzetno liberalnom pristupu pobačaju koji ističe kako izdavanje ellaOne ima biti isključivo pod kontrolom struke), a imamo i ministra koji očito živi u nekom paralelnom svemiru, a ne u Hrvatskoj, zemlji od 86 posto katolika i zemlji koja je dobrim dijelom glasala za konzervativnu opciju i bila opet pošteno nasamarena, a koji nas dakle upućuje da postoje drugi načini pronatalitetne politike?

Kolika je to sve skupa besmislica dobro znaju trudnice koje su pred rizikom spontanog pobačaja na primjer vikendom pokušale kupiti tzv. lijek čuvar trudnoće Utrogestan, a koji se ljubomorno čuva i ne izdaje kao da je riječ o opijatu a ne o progesteronu (a da ne spominjem da je u takvim slučajevima hitno djelovanje od presudne važnosti).

Kad nas ministar tako lijepo informira i upućuje bilo bi dobro, pače odlično da ponovi gradivo i informira prvo sebe, a tek onda sve nas. Dakle, ovo su činjenice:

1. ellaOne pilula djeluje na dva načina: antiovulacijski i abortivno. Javnost ima pravo znati sve informacije. Pitanje je koliko bi žena pilulu popilo da zna i za ovaj drugi aspekt djelovanja.

2. Nuspojave pilule nisu dovoljno istražene (postoji vrlo kratko istraživanje provedeno na ženama u prosjeku od 24 godine). Kako pilula djeluje tako da blokiranjem progesteronske aktivnosti izaziva estrogensku dominaciju, ostaje otvoreno pitanje što je s adolescenticama te kakav utjecaj na mladi organizam i fertilitet može imati nekontrolirano i učestalo uzimanje ove tablete.

3. Otkad je puštena u slobodnu prodaju, prodaja ellaOne povećala se 38 puta u odnosu na godinu prije. Ako toj činjenici dodamo podatak da preparat košta „zanemarivih“ 230 kuna, jasno je kome se išlo na ruku donošenjem ovakve odluke. Nije zanemariv podatak da 90 posto kupaca čine mladi parovi gdje momak zatraži pilulu, a djevojka ispuni anketni listić. Eto sad vidimo da više za kupovinu nije ni potrebna žena– dostupna je zaista svima.

Koga se ovdje štiti i kome se pogoduje?

Najmanje ženi samoj.

Ona je u ovoj priči svedena na objekt, na tijelo koje se može iskoristiti bez naizgled vidljivih posljedica u obliku neželjene trudnoće. Ovakvom porukom potiče se seksualno neodgovorno ponašanje – prvenstveno muškaraca koji se mogu elegantno izvući od posljedica a da nemaju apsolutno nikakvih problema niti posljedica na vlastito zdravlje (pitam se bi li stvari išle tako glatko da se radi o hormonskom preparatu za muškarce, dakle ne o nekakvoj afričkoj šljivi koja potiče „muškost“, nego slatkom hormončiću koji je recimo to tako – blokira? Pretpostavljam da – ne bi).

Ovakvom odlukom ne štiti se na kraju krajeva ni žensko zdravlje iako je deklarativno namijenjena upravo njima. Što će nekontrolirano i učestalo uzimanje ovih preparata učiniti mladim ženama i njihovoj plodnosti – tek će se nažalost vidjeti.

Da u vlasti kojoj je istinski stalo do dobrobiti ljudi koji u ovoj zemlji žive ima i mrvu poštenja i razboritosti, prekinula bih cijeli ovaj cirkus i vratila prepisivanje ove tablete tamo gdje je ono trebalo biti cijelo vrijeme: u ruke liječnika specijalista. Hoće li se to učiniti, tek će se vidjeti.

Nikolina Nakić | Bitno.net