Jedan od najljepših životnih darova koje svi imamo jest naša slobodna volja, kojom svakodnevno biramo i odlučujemo. No odluke nije lako donijeti, osobito neke važnije odabire u životu, koji imaju dalekosežne posljedice. Koji su to onda kriteriji po kojima možemo biti sigurni da su naše odluke dobre, da su naši odabiri ispravni? Kako donositi odluke?

Ne možemo predvidjeti što će nam se u životu događati i kako, no zasigurno možemo upravljati svoje puteve tako da se održimo na onima koji su bolji za nas, koje bi Bog za nas htio. Možemo se naučiti prepuštati i čekati, no u izgradnji svog povjerenja prema Bogu moramo naučiti koristiti svoju slobodnu volju. To znači, u paleti ponuđenih nam životnih opcija naučiti se birati ono što ima potencijal donijeti nam najviše kvalitetnih plodova.

Ako taj dar mogućnosti biranja i odlučivanja dobro ne upravimo, možemo osjetiti veliki teret i pritisak zbog različitih mogućnosti sa svih strana, ili pak donositi krive odluke, birajući ono što nam šteti, te snositi negativne posljedice svojih odabira. Iako nema te situacije koju Bog ne može izvući na dobro, mi možemo itekako utjecati na to da se Bog po našim životnim odabirima proslavlja i bude prisutan u svemu što činimo, biramo i jesmo.

1. Približava li me ovaj put Bogu?

Preduvjet za donošenje ispravnih odluka u životu jest – stalno ulagati u svoj duhovni rast i predanje Bogu. To znači prebivati u Božjoj prisutnosti, usavršavati se u osobnoj i zajedničkoj molitvi, živjeti sakramentalno, biti na dodiru ljubavi Božje… Uvijek zagledani u Boga, jasnije ćemo razlikovati dobro i loše i prema tome upravljati svoje životne odabire. No možda Božji poticaji neće uvijek biti jako glasni u nama, pa si u njihovu prepoznavanju možemo pomoći odgovaranjem na pitanje: Vodi li me ovaj put bliže k Bogu, ili će me ovaj odabir udaljiti od Boga? Odmah će nam puno toga biti jasnije i neke mogućnosti ćemo vrlo lako odbaciti.

2. Koje su i kakve moje nakane?

Možemo se dakle, pitati što bi bila Božja volja u nekim situacijama, no nije uvijek lagano prepoznati nijanse između više mogućnosti koje su pred nama. Prilikom odlučivanja, možemo si pomoći i pitanjem: Kako bi se odabir ove opcije mogao odraziti na moj život i moje bližnje? Tako ćemo jasnije moći prepoznati što nas motivira u određenim situacijama i po tome napraviti bolji odabir. Svoj karakter i život bismo trebali dobro poznavati, pa ćemo puno toga razjasniti razmišljanjem o sljedećem: Koja je moja nakana? Potiče li me na odabir ovoga zapravo moja sebičnost, sebeljublje i vlastita korist? Bi li se na temelju toga mogao uzoholiti i ponositi sobom? Može li to utjecati na moje odnose s bližnjima i kako? Ili moja poniznost, sloboda, mir, radost i odnosi s bližnjima ne mogu biti ugroženi mogućim posljedicama ovoga odabira? Prije nego se konačno opredijelimo, preispitajmo vlastite nakane i odbacimo sve one nečiste.

3. Kakav bih zbog ovoga mogao postati?

Važna je i naša razumska suradnja s Bogom kroz promišljanje plodova Duha Svetoga. Božja se ljubav prema nama neće promijeniti, no mi se svojim odabirima od nje možemo udaljiti. Zato, ako želimo živjeti po Duhu, po Duhu se i ravnajmo! (usp. Gal 5,25) I prilikom razmatranja svih informacija koje imamo na raspolaganju, koje utječu na to koje ćemo odluke donijeti, češće razmišljajmo o plodovima Duha, koje ćemo po nekom odabiru moći razviti ili kojih bismo mogli biti lišeni.

[facebook]Klikni like i prati nas na Facebooku![/facebook]

I zato će nam prilikom odlučivanja pomoći i ako se pitamo sljedeće: Hoće li mi donošenje ove odluke pomoći u snažnijem življenju mog božanskog potencijala? Hoće li mi pomoći da rastem u plodovima Duha – ljubavi, radosti, miru, strpljivosti, velikodušnosti, uslužnosti, dobroti, vjernosti, krotkosti, blagosti, uzdržljivosti, čistoći (usp. Gal 5,22-23)?

Gledajući toliko toga što je pred nama, vidimo kako nam je sve dopušteno, ali nam očito sve ne koristi. (usp. 1 Kor 6,12) Zato birajmo u životu ono što nam može donijeti istinski vrijedne plodove – ono što nam jamči Božje…

Sanja Martinović

Ostale tekstove iz kolumne ovoga autora potražite ovdje.