Priroda

Kvaliteta života donekle ima veze s materijalnim blagostanjem koje posjedujemo i uživamo. Naravno, lakše je živjeti ako smo fokusirani na to da živimo „ugodnije“, uživati bezbrižnost hoćemo li sutra imati dovoljno… Jednostavnije je težiti materijalnom i opipljivom: cilj je vidljiviji, možemo se bolje usporediti s drugima, do rješenja na svoje probleme dolazimo brže i na kraći rok se čini da je tako bezbolnije prolaziti kroz život. No tako živeći, uvijek smo u opasnosti od toga da ostanemo nezasitni i nedovoljno ispunjeni. Razlog neispunjenja jest što materijalni i neki drugi (djelomični) ciljevi zadovoljavaju samo dijelove nas kao osobe. Ne dopiru do naše dubine i ne doprinose našoj cjelovitosti, te tako ne mogu donijeti ono istinsko ispunjenje koje bi moglo potrajati.

Prava mjera kvalitete života i našeg zadovoljstva životom, počinje ali i konačno se osjeti duboko unutar nas. Istinska kvaliteta života proporcionalna je kvaliteti naše duše. To je ono što čini razliku u tome koliko smo sretni i ispunjeni, a neovisno je o tome što posjedujemo i što ili tko jesmo u društvu. To je ono što smo unatoč svim uspjesima i padovima, bez obzira na druge. To je ono što ostaje kada ostanemo sami sa sobom i pred Bogom…

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Značajno ćemo doprinijeti kvaliteti vlastita života ako ga počnemo hraniti pravom hranom, onom koja je i dobrog okusa, ali i koja čini naše tijelo zdravim. Preciznije, za istinsku kvalitetu života trebamo redovito i zdravo hraniti svoj temelj, svoju duhovnost. Gradeći tako na pravim i čvrstim temeljima kvalitete svoje duše, naš život ima priliku očitovati se kao kvalitetan u svim drugim njegovim dimenzijama. Samo na pravim temeljima može se izgraditi ono što ima vrijednost na duži rok i ostavlja pozitivan trag. Kvalitetu života biramo i stvaramo sami, a počinje u nama.

Naš život teži biti cjelovit i naše biće u svim svojim dimenzijama teži biti potpuno. Odgovorimo na taj poziv i birajmo ono što će nas istinski ispuniti, što nam osigurava istinsku kvalitetu života.

Sanja Martinović

Foto: Shutterstock.com