Ako nam je Isus rekao da se Kraljevstvo Božje ostvaruje ovdje na zemlji i da je ono već došlo, kako to da je oko nas sve crno i da su rijetki trenuci u kojima osjetimo Božju prisutnost?

Nebo

Nema više velikih proroka, niti od naroda prepoznatih svetaca. Životne su se vrijednosti izokrenule naglavačke, a svijet sve dublje upada ne toliko u materijalnu, koliko u duhovnu krizu. A naravno, ja ne mogu ništa po pitanju toga jer ja ne mogu promijeniti ni svijet ni ljude oko sebe. Zaista, tako je to danas. Jesmo li mi samo male trunčice pijeska na zemlji koje ne mogu ništa kako bi zaštitili obalu od zagađivanja?!

Jedina osoba na koju ću ikada moći utjecati sam ja sam/a. Sve ostalo okolnosti su i konteksti odrastanja mojih bližnjih kojima moja vjera i moj Bog ne moraju značiti ništa. I ne će im ništa značiti ako sva moja vjera ostane na riječima i ako oni tu moju vjeru ne mogu osjetiti i imati koristi od nje. Ali kako ja mogu utjecati na druge ako ne riječima?

Nije lako biti Božji, Isus je sam rekao da ćemo u svijetu imati muku, ali da budemo hrabri. Upravo nam nedostaje te hrabrosti. Koliko god danas govorili o slobodi i neovisnosti o ikome i ičemu, to smo sve zarobljeniji zbog mišljenja, normi i ponašanja društva oko nas, društva koje danas ne treba Boga niti propovijedi od tebe. To društvo lako te može, ako već nije, ugušiti i učiniti po svom kalupu. Sve što trebaš je težiti za ljepotom kakva ti se nameće, za izlascima, razmišljanjima kakva društvo ima. Ako nisi kao ostali, nisi normalan. Pa čak su i razne supkulture normalnije od katolika koji vjeruju u Boga koji ne postoji.

I sad, ti ako želiš živjeti po deset Božjih zapovjedi, moraš se krvavo namučiti da tako živiš a da te drugi ne ismiju, osim ako drugi ima koristi od tvoje vjere. A korist na koju nitko nije imun jest ništa manje nego ljubav i milosrđe. Ako netko u najtežim trenucima doživi to od tebe, a ti mu možda samo natukneš koju riječ o Bogu, ne sumnjam da će te osoba više poštovati. Ali nije to baš tako jednostavno, reći ćeš! Da, naravno da nije! Hod za Isusom nije bez napora ili težine. Pa da je toliko lijepo onima koji ga doslovno nasljeduju, bilo bi više i svećenika i redovnika. Ali nisu samo oni pozvani nasljedovati Isusa!

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Dragi Božji stvore, nisi stvoren za ukalupljenost, za zarobljenost onim što ti društvo nameće (anoreksija, umjetne operacije, bezboštvo…). Nisi za to stvoren! Stvoren si da budeš prohodna Božja cijev, jedinstvena,  autentična, neponovljiva, baš takva kakva jesi! Bog ne traži tvoju savršenost po pitanju bezgrješnosti, ljepote, uzora za druge! Bog treba tvoje slabosti kako bi ti pokazao da te voli takvog kakav jesi, da te želi preobraziti jer dokle god si svjestan da si slab, dotle Bog može djelovati i biti tvoja jakost. Ali trebaš biti prohodna cijev za Božje djelovanje, a za to ti treba vjera i hrabrost življenja te vjere bez obzira na okolinu. Biti prohodna cijev znači staviti se Bogu na raspolaganje, dopustiti Mu da se posluži tvojim očima, riječima, rukama, nogama. Katkad te to ne će puno koštati, osim malo vremena za druge, ali katkad će to od tebe tražiti i snagu i osjećaje i sposobnosti koje misliš da nemaš! Sve to Bog će tražiti od tebe kako bi se proslavio i kako bi se Njegovo Kraljevstvo proširilo i bilo prisutno u tvojoj okolini! Za manjak ljubavi, sreće, smijeha, vjere i ti si odgovoran! Nemoj samo upirati prstom u svijet koji je kao u Sodomi i Gomori, nego se okreni prvo sam svome Bogu, zatraži Ga milost i mudrost, snagu i hrabrost kako bi mogao biti za druge znak!

Malo je odabranih, ne zato što ih Bog ne bi odabrao, nego zato što oni nisu spremni iznutra na to da budu odabrani. Uvijek je lakše biti komotan, neopterećen, s distancom i „pranjem ruku“ kako se to tebe ne tiče i nije tvoj problem! Ali ako odgovoriš Bogu sa „DA, evo me Gospodine“, ne ćeš biti osiromašen, zakinut ili zarobljen. Istina, ne će ti biti lakše, ali će biti plodnije i ljepše. Punina života koju je Bog za tebe namijenio podrazumijeva tvoju spremnost i hrabrost da budeš to što jesi, u svijetu u kojem jesi, Njegov kakav od svoga postanka jesi! Bog neka ti bude snaga i utvrda kako se ne bi bojao živjeti za druge, dati ono malo više u svakom trenutku!

s. Marija Pia Tadijanov

Foto: Shutterstock.com