Američko humanističko udruženje u ponedjeljak je povuklo nagradu dodijeljenu biologu i ateističkom aktivistu Richardu Dawkinsu zbog njegovih izjava o rodnoj teoriji.

“Richard Dawkins više ne zaslužuje biti počašćen nagradom AHA-e”, stoji u priopćenju od 19. travnja, koje navodi kako je Dawkinsu nagrada dodijeljena 1996. godine.

“Dawkins je kroz posljednjih nekoliko godina akumulirao povijest izjava koje pod krinkom znanstvenog diskursa ponižavaju marginalizirane skupine, što je pristup suprotstavljen humanističkim vrijednostima”, piše u priopćenju. “Njegova posljednja izjava implicira da su identiteti transrodnih pojedinaca prijevara, dok istodobno napada identitet crne rase kao da ga se može preuzeti kada je prikladno. Njegovi dodatni pokušaji pojašnjavanja nisu adekvatni, jer ne demonstriraju ni osjetljivost ni iskrenost”.

AHA je Catholic News Agency priopćila kako se odriče Dawkinsa zbog njegova tweeta u kojemu oboljele od rodne disforije uspoređuje s Rachel Dolezal, bjelkinjom koja se godinama predstavljala kao crnkinja.

“2015. godine, Rachel Dolezal, bijela predsjednica NAACP-a (National Association for Advancement of Colored People), osramoćena je zbog svojega identificiranja crnkinjom. Neki muškarci odabiru identificirati se kao žene, a neke žene odabiru se identificirati kao muškarci. Bit ćete osramoćeni poreknete li da su oni doslovce to s čime se identificiraju”, pisalo je u Dawkinsovu tweetu.

Reagirajući na incident, Richard Budd, voditelj za brak i obitelj župe Lansing, CNA-u je rekao:

“Posljednjih mjeseci javlja se sve veći broj glasova, mnogi od njih iz neočekivanih pravaca, koji izražavaju ozbiljne bojazni o pristupu ‘transrodnoga’ lobija onima s rodnom disforijom, posebno među mladima, kao i širemu tumačenju da je rod tek društveni konstrukt, što sve više i više ljudi, podvrgnuti ispitivanju, nalaze teškim opravdati razumom i znanošću.”

Budd je potvrdio nedjeljivost tijela i duše kao temelja ljudske naravi.

“Kao što je sv. papa Ivan Pavao II. rekao u enciklici Veritatis splendor, samo se u odnosu na ljudsku osobu u ‘objedinjenoj potpunosti’, to jest, kao ‘duši koja se izražava u tijelu i tijelu osviještenom besmrtnim duhom’, može shvatiti specifično ljudski smisao tijela”.

“Mislim da sve više shvaćamo iznimnu mudrost proročke maksime pape Ivana Pavla kako nikada ne smijemo prihvaćati istinu bez ljubavi niti ljubav bez istine, jer jedno bez drugoga prerasta u destruktivnu laž”, zaključio je Budd.