Gost Podcasta Bitno.net-a bio je dr. Luka Maršić, stručnjak za ovisnosti s Klinike za psihijatriju KBC Sestre milosrdnice i predsjednik udruge KLOK (Klub ovisnika o kockanju).

Središnja tema emisije bile su nove ovisnosti s naglaskom na sve veću zarobljenost djece i mladih ekranima

Definirajući ovisnost djece o ekranima i njezine posljedice dr. Maršić je kazao kako je „najkraći opis novih ovisnosti gubitak smisla, orijentacije i nemogućnost odgovora u budućnosti kad se moraju prihvatiti društveni konteksti odrasle osobe“.

„Zadnjih 15-20 godina kako se društvo razvijalo kroz medije i vizualizaciju dobili smo jedan konglomerat ljudi rođenih od 1995. nadalje koji imaju problem s razumijevanjem vremena. Ne mogu ocijeniti što im je bitno u vremenu i ostaju konstantno u ugodi iluzije, fikcije i mašte, ne mogu se pomaknuti u realnost prateći svoju biološku dob i društvenu epohu koja od njih nešto očekuje”, kazao je dr. Maršić.

“Paradoksalno je da su danas djeca od 6-7 godina kognitivno jača od nekadašnjih 25-godišnjaka, a emotivno ostaju djeca od tri godine i tu nastaje nerazmjer između emotivnoga, biološkog i socijalnog” dodao je.

Izvor problema nije u tehnologijama od kojih se u suvremenom društvu ne možemo u potpunosti ograditi, nego izostanak izgradnje stabilnog identiteta u krugu obitelji. „Kako obiteljska komunikacija nestaje, onda netko u taj prostor ulazi. To se zove kompenzacija“, kaže dr. Maršić. “Dijete treba okupiranost, treba izloženost, treba tvoj pogled, treba tvoj glas, tvoj dodir. Kad toga nema jasno je da se okreće Facebooku, Instagramu…”

Dr. Maršić se zalaže i za veću uključenost institucija u reguliranju uporabe pametnih telefona kod djece, slično kao što postoje pravila za vožnju automobila ili kupnju alkohola. “Institucije moraju uvesti pravila, kad, kako i kome davati mobilni telefon, jer to je jedna stvarno opasna igračka. U životu je slično kao u vožnji, ako stalno gledaš u mobitel, nemaš koncentracije i razbiješ se. Razbit se možemo i u realnom životu, ali dijete ne može odgovoriti na problem jer je u fikciji. To je ključan problem što ono ne može razlikovati fikciju od realiteta.”

Govoreći o ljekovitoj ulozi duhovnosti u izlasku iz ovisnosti, dr. Maršić smatra da ovisnika prvo treba pripremiti za duhovnost, “za nešto što mu je toliko daleko“.

“Gledajući najgore muke pacijenata u svojoj 28-godišnjoj karijeri uvijek sam osjetio da Božji koncept postoji u tim ljudima, da ih Bog nije izdao, ali oni nisu spremni nositi križ. Moja je uloga pripremiti ih da mogu nositi svoj križ ako su vjernici, ili ako ništa drugo nositi svoju mogućnost dobra.”

Cijelu emisiju pogledajte na našem YouTube kanalu.