Gost Bitno.net-ova podcasta bio je salezijanski svećenik i direktor izdavačke kuće Salesiana don Mihovil Kurkut. S don Mihovilom smo razgovarali o knjigama i čitanju te važnosti dobre  literature za duhovni rast.

U velikoj ponudi različitih duhovnih knjiga ponekad se teško orijentirati i odabrati nešto korisno za sebe ili osobu kojoj želimo pokloniti knjigu. Don Mihovil je dao nekoliko korisnih savjeta kojima se možemo voditi pri odabiru knjiga, ali i dao svoje prijedloga za čitanje, posebice u vazmeno vrijeme u kojem se nalazimo.

Direktor nakladne kuće Salesiana kazao je kako je siguran kako će unatoč snažnom razvoju novih medija knjiga opstati zbog čovjekove potrebe za fizičkim susretom sa štivom, te objasnio kako se njegova izdavačka kuća prilagođava novim potrebama mlađe publike.

Don Mihovil je ustvrdio kako bi bilo bolje knjige dijeliti na korisne i štetne negoli na duhovne i svjetovne, budući da je svaka knjiga duhovna, samo je pitanje je li korisna za naš duh ili ne. Prema tome, klasici svjetske književnosti itekako mogu služiti i za naš duhovni rast.

Ova epizoda je ujedno bila i način na koji se Bitno.net uključio u manifestaciju Noć knjige koja se održava u petak 23. travnja povodom Svjetskog dana knjige.

Tema ovogodišnjeg izdanja Noći knjige je Ljekovita moć knjige, a u programu s više od 1100 različitih događanja sudjeluju knjižare, antikvarijati, knjižnice, osnovne i srednje škole, vrtići, kazališta… iz 223 grada i mjesta diljem Hrvatske.

Prigodne sajamske cijene knjiga i programe za građane osigurat će čak 120 knjižara i više od 90 nakladnika akcijom Knjiga svima i svuda u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. Akcija traje od 23. do 30. travnja, a više informacija dostupno je na mrežnoj stranici https://knjigasvimaisvuda.znk.hr/.