Božja blizina je poput blizine majke svojem djetetu; majka se učini malenom i s djetetom razgovara na njegovoj razini, „na način koji bi bio smiješan kad se ne bi razumjelo što je u tome veliko“; kao što Bog u današnjem čitanju govori svome narodu: „Ne boj se, Jakove crviću“. „A koliko puta mama kaže takve stvari djetetu dok ga miluje?“; tako i Bog svome narodu: „Gle, činim te mlatilom oštrim, novim… učinit ću te velikim“ i miluje ga; Bog nam je „toliko blizak da se izražava s takvom blagošću: blagošću jedne mame“ – objasnio je papa Franjo.

Bog nas voli besplatno, kao što mama voli svoje dijete, a dijete prepušta njezinoj ljubavi. No, mi, „da bismo bili sigurni, htjeli bismo kontrolirati milost“, imamo iskušenje „komercijalizacije milosti“; „kao da je ona neka roba ili da se njome može upravljati“ i na taj način „prekrasna istina o Božjoj blizini klizne u duhovno računovodstvo: ‘Ne, napravit ću ovo jer će mi dati 300 dana milosti… i tako nakupljam milost“; tu se čini kao da milost postaje „trgovinska roba“ – upozorio je Sveti Otac.

Papa je podsjetio na skupine koje su u Isusovo vrijeme htjele kontrolirati milost: farizeji, koji su robovali tolikim zakonima i tovarili ih „na leđa naroda“; saduceji sa svojim političkim kompromisima, eseni – „dobri, izvrsni, ali toliko su se bojali, nisu riskirali“ te su završili izolirani u svojim samostanima; zeloti, kojima je Božja milost bila „rat za oslobođenje“, što je jedan od načina da se komercijalizira milost, objasnio je Papa.

No Božja milost je drukčija; ona je blizina i blagost. „Ako u svojem odnosu s Gospodinom ne osjećaš da te voli s blagošću, nešto ti još uvijek nedostaje, još nisi shvatio što je milost“, rekao je Papa. Prisjetio se i kada ga je prije mnogo godina jedna gospođa pitala je li ispunila nedjeljnu obvezu misom vjenčanja u subotu navečer, na kojoj čitanja nisu bila nedjeljna, na što joj je on odgovorio: „Ali gospođo, Gospodin vas toliko voli. Išli ste [na misu], pričestili ste se, bili ste s Isusom… Budite mirni, Gospodin nije trgovac, Gospodin ljubi, blizak je.“

„Sveti Pavao snažno odgovara na takvu duhovnost zakona. ‘Ja sam pravedan ako činim to, to i to. Ako to ne činim, onda nisam pravedan.’ Ali ti si pravedan jer ti se Bog približio, jer te je zamilovao“. Naša pravednost Božja je blizina, blagost i ljubav, ustvrdio je Papa i dodao: „Čak i po cijenu da se čini smiješnim, naš Bog je tako dobar. Kada bismo imali hrabrosti otvoriti svoje srce Božjoj blagosti, koliko bismo duhovne slobode imali!“

RV| Bitno.net