“Cijena rađanja jedne osobe jest smrt druge nerođene djece. Zato katolici ne mogu koristiti metodu in vitro”, stoji, među ostalim, u priopćenju koje je Poljska biskupska konferencija objavila nakon što je poljski predsjednik na odlasku Bronisław Komorowski potpisao zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji su konzervativni krugovi kritizirali.

Riječ je o zakonskom reguliranju umjetne oplodnje koja je jedna od najpermisivnijih u Europi i dopušta zamrzavanje i pohranjivanje embrija, omogućuje korištenje embrija nakon smrti “davaoca” spolnih stanica koje su korištene za začeće i predviđa zabranu ugrađivanja embrija u tijelo biloške majke ako jedan od davaoca tu zabranu traži. Riječ je o zakonu koji embrij tretira kao ‘nakupinu stanica’, a ne kao ljudsko biće i koji je izazvao negodovanje u javnosti.Biskupi su u svom priopćenju pozvali katolike, kao i sve ljude dobre volje, da štite život od trenutka začeća, ali da pri tome ne diskriminiraju niti djecu koja su rođena nakon uporabe in vitro metode. Pozvali su parove koji se bore s problemom neplodnosti da koriste moralno prihvatljive metode liječenja (NaPro tehnologija i FertilityCare) ili posvoje djecu.

Predsjedničkim potpisivanjem zakona o liječenju neplodnosti okončana je procedura tijekom koje je trajala žestoka rasprava. Ovakav zakon gurala je vladajuća Građanska platforma (PO), nominalno – stranka desnog centra, koja se međutim potpuno udaljila od demokršćanskih postulata koje je nekada deklarirala. Vidljivo je to i iz glasanja u gornjem i donjem domu parlamenta kda je puno zastupnika PO-a glasalo protiv zakona, a jedan senator je napustio stranku izjavivši kako više ne može podnijeti raskorak između onoga što je PO bio nekada i što je sada.

Prije nego što je Komorowski, inače čovjek koji se deklarira kao katolik, u srijedu potpisao zakon, što je bio jedan od njegovih posljednjih poteza kao predsjednika, dobio je pismo od predsjednika Poljske biskupske konferencije nadbiskupa Stanisława Gądeckog, koji je tražio od njega da zakon ponovno vrati na praspravu u Sejm, gdje bi se korigirale odredbe koje isu protiv života nerođenih. Pismo je, kao što vidimo bilo uzaludan pokušaj.

“Ovo je loš zakon koji će imati jako negativne društvene i biološke posljedice na buduće naraštaje Poljaka”, rekao je nadbiskup Henryk Hoser, čelnik povjerenstva biskupske konferencije za bioetiku i pozvao na korekciju zakona čim to bude bilo moguće.

A tu ‘korekciju’ najavio je i zastupnik u Senatu oporbene stranke Pravo i pravednost (PiS) Stanislaw Kogut. On je izjavio kako će, kada PiS dođe na vlast, stručni odbor te stranke promijeniti zakon i učiniti liječenje neplodnosti moralno prihvatljivim. Idući parlamentarni izbori su u listopadu, a sve ankete daju prednost PiS-u, koji je i dalje u zaletu nakon pobjede nakon pobjede njihova kandidata na predsjedničkim izborima Andrzeja Dude.

Promatrajući situaciju u Poljskoj, ne možemo se prisjetiti one u našoj zemlji. Zakon o MPO-u, koji sadrži sve etički neprihvatljive odredbe kao i onaj u Poljskoj, na snazi je već treću godinu. U srpnju 2012. zastupnici HDZ-a glasali su protiv njega. U slučaju da se HDZ vrati na vlast, što je sve izvjesnije, možemo li očekivati da će pokrenuti postupak promjene zakona?

Goran Andrijanić | Bitno.net