“Svećenici moraju odbiti pričešćivati svakog katoličkog političara koji svojim djelovanjem podupire abortus”, izjavio je kamerunski kardinal Christian Tumi u nedjelju, nedugo nakon kanonizacije dvojice papa, a njegove će izjave zasigurno ponovno pokrenuti raspravu po tom pitanju u Katoličkoj Crkvi.

– Abortus je zločin. Da, zločin. Pravo ubojstvo. Tu nema nikakve sumnje. Onaj tko je u teškom grijehu, ne može primiti pričest. I zato onim političarima koji podupiru abortus treba uskratiti pričest – jasan je bio umirovljeni  nadbiskup Douale u izjavi za američki pro-life portal LifeSiteNews.

Podsjetimo, rasprava o tome može li se političarima koji su glasali za zakone koji podupiru abortus uskratiti pričest bila je posebno glasna u SAD-u. Tada su pojedini američki biskupi tvrdili kako se uskraćivanje pričesti koristi kao oružje u političkim borbama.

– Nije to nikakvo oružje. Crkva ima jasne uvjete za udijeljivanje pričesti. Ako ne želiš ispuniti te uvjete, nije Crkva ta koja ti pričest uskraćuje, činiš to sam sebi – rekao je afrički kardinal.

Kanon 915. Kanonskog prava definira da “onome tko tvrdoglavo ustraje u ozbiljnoj grešnoj radnji sveta pričest mora biti uskraćena”. Upravo se na Kanonsko pravo pozvao Benedikt XVI. kada je 2004. kako prefekt Kongregacije za nauk vjere uputio dopis američkim biskupima u kojima iih je podsjetio da se oni katolici političari koji su svojom aktivnošću podupirali abortus i ne žele to promijeniti ne mogu pričestiti.

Pitanje jest koliko se američki biskupi toga pridržavaju.

G. An. | Bitno.net