Komarica

Danas je u Strasbourgu civilizacija života, kako je blaženi Ivan Pavao II. opisao kulturu temeljenu na kršćanskim vrjednotama, odnijela novu veliku pobjedu – tzv. Estrela report, dakle izvješće socijalističke zastupnice iz Portugala Edite Estrele kojim se tražilo da se pravo na pobačaj i liberalni spolni odgoj uvrste u temeljna ljudska prava, definitivno je odbačen u Europskom parlamentu.

Usvojena je alternativna rezolucija o tom pitanju – ona zajednička klubova konzervativaca (AECR) i pučana (EPP) s kojom je stvorena većina koja će izvješće socijalistkinje barem za neko vrijeme baciti na sigurno – u prašnjave arhive Europskog parlamenta. Pobjeda je izglasana sa samo sedam glasova većine, što je čini još dramtičnijom i važnijom. Njezino je izvješće svim članicama EU-a željelo nametnuti politiku koja obvezuje na promicanje abortusa kao temeljnog ljudskog prava, državno finaciranje kontraceptivnih sredstava, te provođenje permisivnog koncepta spolnog odgoja, koji bi također bio shvaćen kao ljudsko pravo.

Kako je rekao eurozastupnik poljske konzervativne stranke Pravo i pravednost Konrad Szymanski, autori izvješća “naprosto ne žele shvatiti da međunarodni pravni dokumenti o temeljnim ljudskim pravima ne spominju niti abortus niti spolni odgoj”.

“Dijelovi odbačene rezolucije u kojima se traži uvođenje abortusa na zahtjev i obveznog spolnog odgoja u cijeloj EU naprosto su skandalozni. To su stvari koje su u nadležnosti članica i tako će ostati – rekao je Szymanski.

Bitno.net