800-bambini-300x225

Katolička Crkva u Irskoj i njezini velikodostojnici izrazili su šok zbog masovne grobnice djece umrle od bolesti i pothranjenosti na zemljištu nekadašnjeg doma za samohrane majke u gradu Tuam u oblasti Galway i izrazili potporu državnoj istrazi o cijelom slučaju.

Podsjetimo, početkom tjedna mediji su objavili priču o posmrtnim ostatcima skoro 800 djece različite dobi (stare od dva dana do devet godina) u staroj septičkoj jami. Jama, koja se nije koristila još od 1930-ih, nalazi se u blizini doma za samohrane majke koji su vodile sestre reda Bon Secours (Sestre dobre pomoći). Ostatci su pronađeni još prije 40 godina, ali se dosad vjerovalo da je riječ o žrtvama Velike gladi u Irskoj iz XIX. stoljeća. Međutim, sada je istraga lokalne povjesničarke Catherine Corless pokazala kako su mrtva djeca vjerojatno umrla u obližnjem domu za samohrane majke koji je bio otvoren od 1925. do 1961. Corless je objavila rezultate istrage i ponvono aktualizirala slučaj grobnice za čije se postojanje ranije znalo.

Nadbiskup Tuama Michael Neary objavio je pismeno priopćenje u kojem je pozdravio odluku irske vlade da pokrene istragu, te poručio kako je Crkva spremna na potpunu suradnju. Istragu su podržale i Bon Secours sestre koje su napomenule kako su svi dokumenti o osobama koje su bile u domu predane lokalnim vlastima 1961. kada je dom zatvoren.

– Užasnut sam informacijom o toliko velikom broju djece koja su umrla u domu. Bez obzira na protok vremena, ova je istraga od velike važnosti i država treba učiniti sve u ovom slučaju – poručio je nadbiskup Neary, a sličnu izjavu dao je i nadbiskup Dublina Diarmuid Martin koji je poručio da treba sprovesti istragu o tom i drugim domovima za samohrane majke u Irskoj i načinu na koji su djelovali. Dobar dio tih domova bio je pod upravom Katoličke Crkve, a u nekim slučajevima i protestantskih zajednica.

Mediji su izvijestili o ostatcima najmanje 796 djece koja su pronađena, ali pojedini irski mediji napominju kako istraga treba još utvrditi točan broj, te da je Corless otkrila kako je to broj djece koji je umro u domu u tom razdoblju, što ne znači da su sva ona ostavljena u masovnoj grobnici. Prema dostupnim dokumentima djeca su umrla od raznih bolesti, a u nekim slučajevima i pothranjenosti, pri čemu pojedini mediji tvrde da je ovoliki broj umrle djece u Tuamu veći u odnosu na druge institucije sličnog tipa, dok drugi tvrde kako je riječ o istoj tragičnoj bilanci koja je bila uobičajena za siromašnu Irsku koja se srednim XX. stoljeća borila s krizom.

Cijela priča ponovno je pokrenula i rasprave o društvenoj stigmatizaciji samohranih majki i njihove djece koja je bila uobičajenom praksom u irskom društvu toga vremena (kao i u drugim zemljama) i kojoj je, kako se čini, svoj prilog nažalost dala i Katolička Crkva. S druge strane, upravo su domovi za samohrane majke koje je Crkva vodila bili jedino utočište za njih i njihovu djecu nakon što su ih vlastite obitelji odbacile.

Kako bilo, istina o tome kako su takvi domovi vođeni mora biti otkrivena i to je u interesu svima, pa i Crkvi, što su pokazale poruke biskupa.

 G. An. | Bitno.net