Islam ili smrt! – izbor je pred kojim su se u vrijeme najžešćih sukoba u Siriji našli brojni sirijski kršćani, a o strahotama koje su pogodile kršćansko stanovništvo ove bliskoistočne države, nekada poznate po skladnom suživotu muslimana i kršćana, progovorila je sestra Raghida, bivša voditeljica kršćanske škole u Damasku.
– U okupiranim gradovima i selima, džihadisti i ekstremističke muslimanske skupine kršćanima su nudili šehadet (rečenica koja izražava temelj islamskog vjerovanja) ili smrt… Njima je bilo neprihvatljivo odreći se svoje vjere i stoga su podnijeli mučeništvo. Ali radilo se o zastrašujuće neljudskom mučenju i neizrecivom nasilju – izjavila je u razgovoru za Radio Vatikan ova sirijska redovnica koja trenutno djeluje u Francuskoj. Njezin opis zvjerstava koje su počinili ekstremisti ostavlja bez riječi.
– Na primjer, u Maalouli su razapeli dva mladića jer su odbili izreći šehadet. Rekli su im: „Dakle, želite umrijeti kao učitelj u kojega vjerujete? Birajte: ili se odrecite (vjere) ili ćete biti razapeti!“ Jedan od njih razapet je pred svojim ocem koji je nakon toga ubijen. U Abri, industrijskoj zoni na periferiji Damaska, tek što su ušli u grad počeli su ubijati muškarce, žene, djecu. Nakon masakra, igrali su nogomet njihovim glavama. A kad se radilo o trudnicama, vadili su njihovu djecu i vješali ih na stabla pupčanim vrpcama.
Ovakve strahote, unatoč pozivima na ostanak od strane poglavara kršćanskih Crkava, a posebno pape Franje, otjerale su skoro dvije trećine kršćana iz Sirije, kaže sestra Raghida, te dodaje kako oni koji su ostali uglavnom nemaju novca za odlazak ili su im uskraćene vize, kao što je slučaj s njezinom obitelji.
Unatoč svemu, za sestru Raghidu, kao i za preostale sirijske kršćane, ne postoje riječi poput očaja ili beznađa!
– Na sreću, nada i život jači su od smrti. Nakon pokolja, slavili smo misu za pokojne, a naša je molitva bila još jača – prisjetila se hrabra redovnica, a na pitanje koji su razlozi njezine nade odgovara
– Gospodin nas neće napustiti… Naša zemlja će se oporaviti i obnoviti, a naša predanost Kristu bit će još jača!

Razgovor s sestrom možete pronaći ovdje (na francuskom jeziku).

Miodrag Vojvodić | Bitno.net