Djeca

Prema onome što pišu mediji, ministar Jovanović je već osnovao Povjerenstvo koje bi trebalo analizirati situaciju i donijeti prijedlog uvođenja programa. Ono što smo o tome mogli saznati iz medija ukazuje na to da se ne planira raditi u najboljem interesu djece te da se namjerava njihove roditelje, koji po Ustavu i konvencijama kojih je RH potpisnica odgovaraju za njihov odgoj, isključiti iz tog procesa.

Posljednji pokušaj uvođenja zdravstvenog odgoja u škole propao je 2008.g. Prisjetimo se ukratko – 2006.g. je u konkurenciji od 23 programa na natječaju MZOŠ-a pobijedio program 22 stručnjaka koje je angažirala udruga Glas roditelja za djecu – GROZD. U eksperimentalnoj provedbi taj je program pokazao izvrsne rezultate. Programom su bili vrlo zadovoljni učenici, roditelji i nastavnici, ne samo zbog znanstvenih informacija koje program posreduje, već i zbog svoje odgojne komponente koja je ključna za uspjeh zdravstvene preventive. No, uspjesi GROZD-a nisu se svidjeli homoseksualnim i feminističkim udrugama i njihovim sponzorima, koji djeluju kroz udrugu Forum za slobodu odgoja. Još im je teže pala činjenica da je, unatoč silnoj medijskoj kampanji protiv programa udruge GROZD, 89% od ukupnog broja polaznika u eksperimentalnoj provedbi odabralo upravo taj program, dok je samo 11% polaznika odabralo program Foruma za slobodu odgoja, koji je ocijenjen kao drugi najbolji program na natječaju.
Nakon tih, za njih poražavajućih rezultata, radikalno liberalne udruge napravile su pritisak na ministra Primorca i on je učinio upravo ono što su one željele – izbacio je zdravstveni odgoj iz škola. Zašto?

Zašto se sad kreće ispočetka?

U današnje vrijeme krize, kada bi Vlada trebala štedjeti na svakom koraku, postavlja se pitanje zašto ministarstvo sad kreće ispočetka. Ministarstvo je u proteklih nekoliko godina potrošilo dosta novca na stručno povjerenstvo koje je prvo analiziralo situaciju, zatim razradilo koncept uvođenja zdravstvenog odgoja, raspisalo natječaj, ocijenilo programe, nakon toga je ministarstvo otkupilo programe, platilo vanjsko vrednovanje eksperimentalne provedbe… Sad će to sve raditi i platiti još jednom? Samo zato što niti ova Vlada ne želi program GROZD-a?

Kakav sad program možemo očekivati?

Prvonavedeni član Povjerenstva koje je osnovao ministar Jovanović je prof. Aleksandar Štulhofer. On je već 2005. ministarstvu predlagao program „Ljudska seksualnost i kvaliteta života“ koja otvoreno promiče homoseksualnost i rodnu ideologiju. Aleksandar Štulhofer, zajedno s ostalim autorima tog programa, smatra da djeca imaju zadani spol (spolne organe), ali da samostalno mogu birati svoj „rod“. Tako su za 8. razred predvidjeli vježbu odabira roda u kojoj djevojčice trebaju vježbati govoriti: „Zašto ja ne bih rekla – ja sam muškarac s vaginom?“.

Takve su „vježbe“ izrazito opasne u toj dobi, u dobi rane adolescencije u kojoj mladi prirodno izgrađuju svoj spolni identitet. Neizgrađen spolni identitet osnovna je pretpostavka homoseksualne orijentacije, tako da ovakve vježbe predstavljaju najbolji način homoseksualne propagande, na koju ne želimo baš svi pristati.
Štulhofer smatra da spolni odnos sam po sebi nema nikakvu vrijednost. Ima li on, kao znanstvenik, znanstvene dokaze za takvu tvrdnju?  Kao član Primorčevog povjerenstva (da, i tamo je bio član) tražio je od udruge GROZD da iz svojeg programa izbaci sve teme koje su spajale spolnost s nekim općeljudskim vrijednostima – primjerice, temu o značenju spolnog odnosa, zatim temu o stvaranju kritičkog stava mladih prema porukama koje im donose mediji i, očekivano, tražio je da se iz programa izbaci tema o pobačaju u kojoj se govorilo o vrijednosti života.

S obzirom na to, od Štulhofera, osim promocije rodne ideologije i homoseksualnosti, možemo očekivati isključivo tehnicistički pristup odnosno promociju kontracepcije (vještine stavljanja prezervativa na mrkve i tikve). No, taj se pristup u svijetu (zadnji primjer u Velikoj Britaniji) pokazao izrazito neuspješnim u zaustavljanju širenja spolno prenosivih bolesti i smanjenju broja neželjenih trudnoća. Radi li se o „copy“ i zalijepi metodi kojom se koriste tzv. znanstvenici, a naročito kod onih koji se smatraju balkancima?

Nedopustivo je da osoba, koja sebe naziva znanstvenikom, u svome radu podilazi ideološkim obrascima, potiče neobjektivnost, neznanstveni pristup, netoleranciju prema drugačijim svjetonazorima, kao što je kršćanski, potiče na kršenje ustavnih prava djece i njihovih roditelja te međunarodnih konvencija. Ozbiljno ministarstvo koje vodi računa o najboljim interesima svojih građana ni u kojem slučaju neće se dovesti u situaciju eksperimentiranja nad djecom a naročito onima čiji je svjetonazor suprotan rodnoj ideologiji koja nema nikakvo znanstveno uporište, naprotiv.

U tome će mu zasigurno pomoći i dr. Lepušić, također član Jovanovićevog Povjerenstva. On se nije javio na prethodni natječaj ministarstva. On je u škole ušao bez natječaja i uz veliku podršku medija. Pitate li se zašto? Njegovo konačno rješenje je promocija kontracepcije. A oni koji promoviraju proizvode farmaceutske industrije kao rješenje za velike probleme današnjice, poput spolno prenosivih bolesti – obično imaju dobru financijsku podršku i otvorene medije.
Pri razmišljanju o tome kakav program možemo očekivati od Jovanovićevog Povjerenstva treba svakako uzeti u obzir i riječi Amira Hodžića, koji je zajedno sa Štulhoferom autor programa „Ljudska seksualnost i kvaliteta života“, a inače je i organizator Konferencije europskih transvestita i transseksualaca koja je održana u Zagrebu. On je jednom prilikom rekao da su oni potpisali s SDP-om predizborni ugovor prema kojem je SDP dužan, ako pobijedi na izborima, uvesti njihov program. Bilo bi dobro znati je li to istina, tko su to „oni“ i kakav se to program obvezao uvesti SDP. 

Tko će izraditi program?

Ako i zanemarimo izjavu g. Hodžića, ne možemo zanemariti izjavu ministra Jovanovića. On je za medije izjavio da program neće izrađivati udruge (poput udruge GROZD) već Agencija za odgoj i obrazovanje. Ta izjava implicira nestručnost udruga i stručnost Agencije. No, na prošli se natječaj ministarstva javio g. Darko Toth, glavni stručnjak za preventivne programe iz Agencije za odgoj i obrazovanje, s prijedlogom programa koji je on izradio s grupom suradnika. Taj je program bio jedan od lošije ocijenjenih na natječaju ministarstva. Činjenica je da Agencija za odgoj i obrazovanje nema stručnjaka koji bi mogli sastaviti kvalitetan program, već će oni angažirati stručnjake iz različitih institucija, kako to radi i ministarstvo, a jednako je tako napravila i udruga GROZD. Jedino je pitanje koji će stručni autori biti angažirani – ljudi poput  Štulhofera i Lepušića ili poput stručnih autora programa udruge GROZD. Ovdje se radi o zadiranju u temeljna prava, stoga osim samozvanih stručnjaka, ozbiljan ministar bi obavezno trebao uključiti i znanstvenu zajednicu, provesti javnu raspravu, uvažiti činjenicu da 80% kršćana ne prihvaća novu rodnu ideologiju a naročiti kad su u pitanju njihova djeca za koju odgovaraju.

Što nam je činiti? Možemo li našoj djeci osigurati kvalitetan program i zaštititi ih od nemoralnih programa?

Najkraće rečeno: možemo! Ustav RH je vrlo jasan: roditelji su prvi i glavni odgojitelji i „imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece” (čl.63). Također, cijeli niz međunarodnih dokumenata ističe pravo roditelja da odgajaju djecu u skladu sa svojim vjerskim, moralnim ili filozofskim uvjerenjima. Pravo da biraju obrazovanje za svoju djecu roditeljima daje i Opća deklaracija o pravima čovjeka (čl. 26.).

Dakle, škola treba pomagati roditeljima, a nikako im ne smije nametati nešto što je suprotno njihovom vrijednosnom sustavu.

No, roditelji će to teško izboriti pojedinačno. Potrebno je povezati se. Posjetite web stranicu udruge Glas roditelja za djecu – GROZD (www.udruga-grozd.hr) i upišite svoje kontakte kako bismo zajednički mogli djelovati. GROZD je zajedno s još 36 udruga sastavio Otvoreno pismo koje je u utorak 6. ožujka uputio ministru Jovanoviću i potpredsjednici Vlade, gđi Milanki Opačić. U planu je još velik broj akcija kojima će roditelji jasno i javno artikulirati svoje mišljenje. Ponovit ću za kraj: većina roditelja želi odgajati svoju djecu za vrijednosti i ne želi da njihovom djecom manipulira radikalno liberalni lobi. Zato je važno angažirati se i povezati.

Osobno kao svjestan kršćanin i odgovoran roditelj učinit ću sve, od građanske neposlušnosti do ustavne tužbe, ukoliko se, protivno našem pravu, skupina okupljena oko nove neokomunističke ideologije, ne ostavi naše djece i ne prestane rasipati novac nas, poreznih obveznika. Ono za što se udruga GROZD zalaže je: znanstveni pristup i rad u najboljem interesu djece, za razliku od navedene ideološki obojane skupine.

Zdravko Roško