“Doktorice, zašto mi ne želite pomoći?!”, naslov je koji se raširio iznad jučerašnjeg članka u Slobodnoj Dalmaciji i po kojemu bi se moglo zaključiti da je u novinarskom prilogu riječ o nekoj ljudskoj tragediji izazvanoj propustom liječnika, onakvoj kakve se, nažalost, događaju u zdravstvu svih država.

Međutim, niti slično tome. Članak je nastao na temelju ogorčenog pisma neimenovane splitske tinejdžerke kojoj je dežurna liječnica na odjelu Hitnog ginekološkog prijema KBC-a Split odbila izdati recept za “pilulu za dan poslije”. Djevojka je u petak imala spolni odnos sa svojim dečkom tijekom kojega je pukao kondom koji je on imao na sebi. Uplašila se da će zatrudnjeti i dan kasnije došla je na Hitni prijem jer je, kako je objasnila u pismu redakciji, od prijateljice čula kako “day after” tabletu može dobiti tamo.

Liječnica koja je bila u smjeni, specijalizantica dr. Katarina Dvornik, neimenovanu je tinejdžerku pregledala i objasnila kako joj tu tabletu neće propisati jer to medicinsko sredstvo nije u skladu s njezinim vjerskim uvjerenjima, ali da ako to želi, tabletu može naći kod drugoga liječnika.

Jedna, dakle, potpuno normalna situacija u kojoj se liječnica pozvala na zakonom joj zajamčeni prigovor savjesti prikazana je u članku kao uskraćivanje neophodne liječničke pomoći. Podsjetimo, kao što su to učinili iz Ministarstva zdravstva u “okviru” navedenog članka – “liječnik se zbog svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora ima pravo pozvati na priziv savjesti, ako se on ne kosi s pravilima struke, uzrokuje trajne posljedice na zdravlje pacijenta ili ne ugrozi njegov život”. Dakle, u ovom slučaju doktorici Dvornik se doista nema ništa prigovoriti.
Posebice ako se zna, kao što je to upozorio Tomislav Strinić, šef Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split, da ovakvi slučajevi nisu za Hitni ginekološki prijem, jer se “pilula za dan poslije” može uzeti, kako je rekao Strinić, i pet dana poslije spolnog čina. Strinić je naglasio i kako Hitni prijem niti nema kontracepcijske tablete, nego je dr. Dvornik mogla samo napisati nalaz za preporuku uzimanja tablete, a recept bi djevojka mogla dobiti samo kod obiteljskog liječnika.

Sve u svemu, cijela priča oko članka u Slobodnoj Dalmaciji i načina na koji je plasiran upućuje na to da je ovdje riječ o nečemu drugome – o apsolutiziranju nečijih prava i to na uštrb prava drugih. “Reprodukcijska prava” neimenovane tinejdžerke postavljena su na tron nedodirljivosti, dok su vjerska i građanska prave spomenute liječnice u tom kontekstu samo nešto što treba “pregaziti” ili prikazati kao “nazadno”. To što cijela priča ima u sebi čitav niz logičkih rupa, manje je važno.

I da odmah preduhitrimo jedan argument u svezi ove rasprave koji će se zasigurno pojaviti ovih dana u liberalnim medijima: Da, njemački biskupi su nedavno izjavili kako je uporaba “pilula za dan poslije” u kontraceptivnu (nikako ne  i u abortivnu) svrhu opravdana, ali samo u slučaju silovanja. Katolički nauk po tom pitanju već je dulje vrijeme jasan – u slučajevima silovanja ženi je oduzeto pravo slobodne odluke o tome želi li začeti i nasilna priroda toga čina etički opravdava uporabu kontracepcije, dok je abortus i dalje, naravno, neprihvatljiv.  Ali, ponovimo, kontracepcija je prihvatljiva samo u slučajevima silovanja. U ovakvom slučaju Njemačka biskupska konferencija samo bi pozdravila i podržala čin dr. Dvornik i njezinu borbu za vjerska prava. A to čini i redakcija Bitno.neta.

G. A. | Bitno.net