Dijete sa Downovim sindromom preživjelo je abortus u bolnici u Wrocławu, nakon čega su ga liječnici odlučili reanimirati i staviti u inkubator, gdje se sada bori za život, prenijeli su u petak svi poljski mediji.

Sve se to događalo u specijalističkoj bolnici u poljskom gradu, a majka je bila u razdoblju između 23. i 24. tjedna trudnoće. Situacija se dogodila još krajem siječnja, ali sada je informacija o tome došla do medija. U Poljskoj, abortus je zabranjen osim u tri slučajeva: ugroženosti života majke, deformacije djeteta otkrivene prenatalnom dijagnozom i slučaja silovanja. Nažalost, abortus u slučaju prenatalnog dijagnosticiranja djeteta s Downovim sindromom još uvijek je u Poljskoj legalan i to sve do trenutka dok dijete ne može samostalno živjeti izvan trbuha majke.

Dijete je bilo teško više od 700 grama, a mediji tvrde kako su ga liječnici upravo zbog toga reanimirali, jer postoji medicinsko pravilo da dijete koje preživi abortus i teži više od 500 grama mora biti reanimirano. Kaja Godek, poljska prolife aktivistkinja koja je prošle godine neuspješno pokušala progurati u parlamentu zakonski prijedlog prema kojem bi država zabranila abortus na temelju bolesti djeteta smatra da su razlozi za reanimaciju djeteta bili drugačiji.

“To, da se dijete rodilo živo prilikom abortusa koji se obavljaju tako kasno, često se događa. Tu se djecu ne stavlja u inkubator. U Wrocławu se morala dogoditi neke posebna situacija koja je liječnike natjerala na reanimaciju. Možda je mama vidjela da je dijete živo i onda je rekla lječnicima da ga reanimiraju”, rekla je Godek koja je i sama majka djeteta s Downovim sindromom.

Godek je rekla kako će se dijete, ako preživi, osim s Downovim sindromom morati boriti i s komplikacijama povezanim sa preranim rođenjem.

“Da su političari u poljskom parlamentu glasali za promjenu zakona, kako smo to i predlagali, sve se ovo ne bi događalo. To dijete bi se rodilo s devet mjesci i prošlo bi kroz rehabilitaciju kroz koju prolaze sva djeca s Downovim sindromom. Sada će morati živjeti i s drugim zdravstvenim komplikacijama. Oni parlamentarni zastupnici koji su prošle godine odbacili naš prijedlog moraju znati da i oni podnose dio odgovornosti za to”, rekla je Godek.

Inače, već dulje vrijeme u Poljskoj traju rasprave o mogućim promjenama zakona o abortusu, tzv. “kompromisnog” zakona kako ga zovu u toj zemlji, koji je donesen 1994. Prolife udruge pokušavale su nekoliko puta inicirati promjene koje bi poništile dopuštenje abortusa u slučajevima prenatalne dijagnoze bolesti djeteta.

G. An. | Bitno.net