Novi broj satiričkog magazina Charlie Hebdo, tiskovine koja se našla prošli tjedan u središtu tragedije nakon što su islamistički teroristi upali u redakciju i ubili 12 ljudi, pojavio se jučer na kioscima.

Naslovnica novog broja sadrži ponovno karikaturu islamskog proroka Muhameda koji drži natpis Je suis Charlie (Ja sam Charlie), slogan kojim su ovih dana mnogi izražavali solidarnost s ljudskim žrtvama, ali koji je postao i parola za one koji su podržavali uređivačku politiku tog magazina (o tome smo pisali OVDJE). Iznad Muhameda stoji veliki natpis “Sve je oprošteno”.

Novi crtež proroka Muhameda izazvao je val prosvjeda u islamskim državama, pa je došlo do prosvjeda u Egiptu i Tunisu. Kako piše američki dnevni list The New York Times, u Egiptu su dvije vodeće vjerske institucije reagirale na različite načine.

Dar al-Ifta, organizacija islamskih imama, kritizirala je odluku francuskog magazina da ponovno objavi karikature Muhameda i naglasila kako će ona izazvati “novi val mržnje u Francuskoj i drugim europskim zemljama”.

S druge strane, sa kairskog sveučilišta Al-Azhar, najvećeg vjerskog autoriteta sunitskog islama, poručili su kako te karikature treba jednostavno ignorirati. Jer je “prorok milosti i ljudskosti prevelik da bi ove karikature kojima nestaje etike mogle ostaviti nekakav trag na njemu”.

Novi broj je jučer doslovno razgrabljen, očekuje se kako će biti prodan u najmanje 5 milijuna primjeraka, a pojavit će se i njegovi engleski, talijanski, španjolski i arapski prijevod.

U svom uvodniku, novi urednik magazina Gérard Biard napisao je kako je reakcija na napad na njihovu redakciju naglasila ideal francuskog državnog sekularizma.

“Svi oni koji su ovaj tjedan stajali iza slogana Ja sam Charlie moraju znati da su tako rekli i Ja sam sekularist”, napisao je Biard.

U uvodniku je Biard komentirao i kako su u čast njegovih ubijenih kolega zvonila i zvona pariške katedrale Notre Dame, što je on opisao kao “smiješno”.

“Imamo poruku za papu Franju koji je ovaj tjedan također bio Charlie: Prihvaćamo zvona Notre Damea u našu čast samo kada u njih zvone pripadnice Femena”, stoji u uvodniku.

Podsjetimo, Femen je feministička organizacija nastala u Ukrajini, a danas središte ima u Parizu koja se “proslavila” agresivnim i vulgarnim napadima na Katoličku Crkvu i katoličke svetinje (više o tome OVDJE).

Goran Andrijanić | Bitno.net