[VIDEO] Čudo: Klarise iz Lerme

Četrdesettrogodišnja časna majka Veronika potpuno je promijenila jedan samostan klarisa u Španjolskoj učinivši ga magnetom za stotine mladih visokoobrazovanih djevojaka.

Lerma

Sestra Veronika ušla je u samostan Uznesenja Marijina, koji je osnovan 1604. u Lermi, Španjolska, u vrijeme kada je red prolazio kroz veliku krizu zvanja. 22.01.1984. Marijose Berzosa ušla je u samostan i dobila redovničko ime sestra Veronika. Odlučila je ostaviti liječničku karijeru, prijatelje, noćni život i igranje košarke i doći u samostan.

„Nitko me nije razumio. Svi su govorili da neću izdržati dulje od nekoliko dana, ali oni nisu osjećali plamen koji je buktio u meni”, govori sestra Veronika. Sestra Veronika je ušla u samostan u kojemu 23 godine nije bilo novih zvanja.

Sestra Pureza de Maria Lubian koja je u to vrijeme bila časna majka, govori o njoj kao o vrlo dragoj djevojci koja je prošla kroz mnoge muke, ali je ustrajala na putu koji je Bog za nju pripravio.

VeronikaČak i španjolske novine El Pais, vrlo bliske sadašnjoj socijalističkoj vladi i vrlo nenaklonjene Crkvi, donose vrlo afirmativan članak o sestri Veroniki. Kako piše El Pais, sestra Veronika je najveći fenomen u Crkvi nakon Tereze od Kalkute, ona je stari samostan u Lermi pretvorila u vrlo poželjno mjesto za stotine mladih obrazovanih djevojaka. Sada ih tamo ima 135, prosječne starosti 35 godina i još 100 ih je na listi čekanja za ulazak u samostan. El Pais također navodi da je sestra Veronika otvorila i samostan u La Aguileri, gradu 24 kilometra udaljenom od Lerme. To je ogroman samostan koji su joj darovali braća franjevci.

To je posve neočekivan bum zvanja kada u Španjolskoj isusovci imaju 20 zvanja, a franjevci samo 5. Sve se to događa u ovo vrijeme kada se časne sestre uvoze iz Indije, Kenije ili Paragvaja i kada je većina redovnika i redovnica starija od 60 godina.

Vikendima stotine hodočasnika dolaze posjetiti samostan: obitelji, članovi crkvenih pokreta, župne zajednice. Ostaju sa sestrama u molitvi, pjesmi i razgovoru i u punini osjećaju što znači živjeti kršćanski život.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Većina djevojaka koje su ušle u samostan imale su uspješne karijere i bile u vezama da bi sve ostavila zbog ljubavi za Isusa. To su gradske djevojke, visoko obrazovane u svojim zvanjima i teološki.

LermaSve djevojke su Španjolke, ima čak 5 sestara iz jedne obitelji, 11 parova rođenih sestara i nekoliko parova blizanki. Većina njih potječe iz srednje klase i imaju diplome nekog fakulteta. U zajednici imaju pravnica, ekonomistica, fizičarki, kemičarki, inženjerki prometa, industrijskih radnica, poljoprivrednica, inženjerki aeronautike, arhitektica, liječnica, farmaceutkinja, biologinja, fizikalnih terapeutkinja, knjižničarki, učiteljica i fotografkinja.

Jedna od sestara kaže: “Ovo je kuća otvorena za sve one koji pokucaju na naša vrata. Španjolska je postala izrazito poganska zemlja i mi smo ovdje da svjedočimo našu vjeru. Sada je vrijeme da djelujemo.”

Stari samostan u Lermi iz 16. stoljeća mogao je primiti 32 sestre. Nakon što su im franjevci darovali samostan u La Agulieri, brzo su ga preuredile i osposobile da može primiti 100 sestara. Samostan ima 100 ćelija, svaka s krevetom, stolom i klecalom. Blagovaonica može primiti 400 sestara.

Sestre su uredile solarno grijanje, a sada grade i novu kapelicu. Prije nekoliko mjeseci fra Raniero Cantalamessa, propovjednik Papine kuće, održao je duhovnu obnovu za 140 klarisa u Lermi.

Bitno.net

Bitno.net očekuje korisne, poticajne, pozitivne, objektivne i informativne komentare koji upotpunjuju članak/vijest ispod koje su objavljeni. Komentari koji sadržavaju mržnju, psovanje, nasilno ponašanje, nepoštivanje sugovornika i autora članka, osobe spomenute u članku ili vijesti itd., bit će obrisani. Bitno.net ne odgovara za sadržaj komentara pošto se isti objavljuju u realnom vremenu. Podsjećamo vas da po novim izmjenama kaznenog zakona od 01.01.2013. (glava XV.) zbog vaših komentara možete kazneno odgovarati. Komentari ispod članaka ne predstavljaju nužno stajališta uredništva portala Bitno.net.

Prikaži komentare

(50 komentara)

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=1482936567 Ivan Pelin

   Ako imam na sebi odijelo automehaničara, liječnika, redovnika i svečeničke halje, ako se ja u tom odijelu dobro osječam i osječam da mi je tu mjesto tada život ima smisla… One imaju uzvišeni poziv. S osmjehom služe čovjeka i Boga…. moj osmjeh za sve koji su se odrekli svjetovnog da bi dotakli ono drugo…..Božansko….

 • anahoret eremia

  Sestre iz Lerme skupa sa s. Veronikom više nisu klarise. U spomenutom samostanu dvadesetak km od Lerme otvorile su novi institut koji je Papa Benedikt XVI odobrio. Njih stotinjak se odvojilo od Klarisa iz Lerme.  Institut je dobio ime “Iesu Communio”. Mnogi je danas uspoređuju sa sv Terezom Avilskom i sl.

 • Umle55

   Las hijas de sor Verónica han sido educadas en la Iglesia de resistencia de Juan Pablo II. Son militantes. Muchas pertenecen a grupos neoconservadores: Camino Neocatecumenal (Kikos), Comunión y Liberación, Opus Dei, Renovación Carismática, Lumen Dei, Legionarios de Cristo, Schonstatt. Son urbanas y con estudios. Ninguna es inmigrante. Hay cinco hermanas de la misma familia; 11 parejas de hermanas de sangre y unas gemelas. Abunda la clase media. Y los títulos universitarios.

 • Andro

   Nema dobra stabla koje bi
  rađalo nevaljalim
  plodom niti stabla nevaljala koje bi rađalo dobrim plodom

 • Pave_

  a zašto ova plava nije pokrila kosu?

  • el mirco

   jer je pripravnica…nije još položila zavjete

 • vedrana

  najtezei zadatak na ovozemaljskom zivotu je biti majka,tezeg nema,ja nisam majka,ali stavljam se u poziciju jedne majke,teze zadace nema,moze govoriti sto god tko hoce ,svaka cast casnim i svecenicima,ali biti otac ili majka,skidam kapu