[VIDEO] Čudo: Klarise iz Lerme

Četrdesettrogodišnja časna majka Veronika potpuno je promijenila jedan samostan klarisa u Španjolskoj učinivši ga magnetom za stotine mladih visokoobrazovanih djevojaka.

Lerma

Sestra Veronika ušla je u samostan Uznesenja Marijina, koji je osnovan 1604. u Lermi, Španjolska, u vrijeme kada je red prolazio kroz veliku krizu zvanja. 22.01.1984. Marijose Berzosa ušla je u samostan i dobila redovničko ime sestra Veronika. Odlučila je ostaviti liječničku karijeru, prijatelje, noćni život i igranje košarke i doći u samostan.

„Nitko me nije razumio. Svi su govorili da neću izdržati dulje od nekoliko dana, ali oni nisu osjećali plamen koji je buktio u meni”, govori sestra Veronika. Sestra Veronika je ušla u samostan u kojemu 23 godine nije bilo novih zvanja.

Sestra Pureza de Maria Lubian koja je u to vrijeme bila časna majka, govori o njoj kao o vrlo dragoj djevojci koja je prošla kroz mnoge muke, ali je ustrajala na putu koji je Bog za nju pripravio.

VeronikaČak i španjolske novine El Pais, vrlo bliske sadašnjoj socijalističkoj vladi i vrlo nenaklonjene Crkvi, donose vrlo afirmativan članak o sestri Veroniki. Kako piše El Pais, sestra Veronika je najveći fenomen u Crkvi nakon Tereze od Kalkute, ona je stari samostan u Lermi pretvorila u vrlo poželjno mjesto za stotine mladih obrazovanih djevojaka. Sada ih tamo ima 135, prosječne starosti 35 godina i još 100 ih je na listi čekanja za ulazak u samostan. El Pais također navodi da je sestra Veronika otvorila i samostan u La Aguileri, gradu 24 kilometra udaljenom od Lerme. To je ogroman samostan koji su joj darovali braća franjevci.

To je posve neočekivan bum zvanja kada u Španjolskoj isusovci imaju 20 zvanja, a franjevci samo 5. Sve se to događa u ovo vrijeme kada se časne sestre uvoze iz Indije, Kenije ili Paragvaja i kada je većina redovnika i redovnica starija od 60 godina.

Vikendima stotine hodočasnika dolaze posjetiti samostan: obitelji, članovi crkvenih pokreta, župne zajednice. Ostaju sa sestrama u molitvi, pjesmi i razgovoru i u punini osjećaju što znači živjeti kršćanski život.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Većina djevojaka koje su ušle u samostan imale su uspješne karijere i bile u vezama da bi sve ostavila zbog ljubavi za Isusa. To su gradske djevojke, visoko obrazovane u svojim zvanjima i teološki.

LermaSve djevojke su Španjolke, ima čak 5 sestara iz jedne obitelji, 11 parova rođenih sestara i nekoliko parova blizanki. Većina njih potječe iz srednje klase i imaju diplome nekog fakulteta. U zajednici imaju pravnica, ekonomistica, fizičarki, kemičarki, inženjerki prometa, industrijskih radnica, poljoprivrednica, inženjerki aeronautike, arhitektica, liječnica, farmaceutkinja, biologinja, fizikalnih terapeutkinja, knjižničarki, učiteljica i fotografkinja.

Jedna od sestara kaže: “Ovo je kuća otvorena za sve one koji pokucaju na naša vrata. Španjolska je postala izrazito poganska zemlja i mi smo ovdje da svjedočimo našu vjeru. Sada je vrijeme da djelujemo.”

Stari samostan u Lermi iz 16. stoljeća mogao je primiti 32 sestre. Nakon što su im franjevci darovali samostan u La Agulieri, brzo su ga preuredile i osposobile da može primiti 100 sestara. Samostan ima 100 ćelija, svaka s krevetom, stolom i klecalom. Blagovaonica može primiti 400 sestara.

Sestre su uredile solarno grijanje, a sada grade i novu kapelicu. Prije nekoliko mjeseci fra Raniero Cantalamessa, propovjednik Papine kuće, održao je duhovnu obnovu za 140 klarisa u Lermi.

Bitno.net

Bitno.net očekuje korisne, poticajne, pozitivne, objektivne i informativne komentare koji upotpunjuju članak/vijest ispod koje su objavljeni. Komentari koji sadržavaju mržnju, psovanje, nasilno ponašanje, nepoštivanje sugovornika i autora članka, osobe spomenute u članku ili vijesti itd., bit će obrisani. Bitno.net ne odgovara za sadržaj komentara pošto se isti objavljuju u realnom vremenu. Podsjećamo vas da po novim izmjenama kaznenog zakona od 01.01.2013. (glava XV.) zbog vaših komentara možete kazneno odgovarati. Komentari ispod članaka ne predstavljaju nužno stajališta uredništva portala Bitno.net.

Prikaži komentare

(50 komentara)

50 thoughts on “[VIDEO] Čudo: Klarise iz Lerme

 1. Predivno je vidjeti sa koliko ljubavi i vjere mlade djevojke odlaze u samostan ostavljajući iza sebe obitelj,karijeru i sve ono što obično zanima mlade-tulumi,alkohol i ljuba.Mislim da su one izabrale put prave ljubavi koju mogu naći samo u zajedništvu sa Isusom.Bogu hvala na njima !

 2.  Ako imam na sebi odijelo automehaničara, liječnika, redovnika i svečeničke halje, ako se ja u tom odijelu dobro osječam i osječam da mi je tu mjesto tada život ima smisla… One imaju uzvišeni poziv. S osmjehom služe čovjeka i Boga…. moj osmjeh za sve koji su se odrekli svjetovnog da bi dotakli ono drugo…..Božansko….

 3. Sestre iz Lerme skupa sa s. Veronikom više nisu klarise. U spomenutom samostanu dvadesetak km od Lerme otvorile su novi institut koji je Papa Benedikt XVI odobrio. Njih stotinjak se odvojilo od Klarisa iz Lerme.  Institut je dobio ime “Iesu Communio”. Mnogi je danas uspoređuju sa sv Terezom Avilskom i sl.

 4. ….Naći mir u Bogu i s Bogom…..lakše je u samostanu ,,,daleko lakše,.nego biti MAJKA ,.RADITI,.IMATI FAKULTET,.ODGOJITI FAKULTETSKI OB RAZOVANU DJECU,.PLAKATI S NJIMA KAD DOĐU PRVE LJUBAVI…,MOLITI BOGA GDJE ĆE SE ZAPOSLITI,MOLITI BOGA DA USPIJU ODHRVATI SE IZAZOVIMA DANAŠNJEG VREMENA,,,i uz sve to biti zavodljiva,privlačna suprugu u svako doba,biti IN-JER U SUPROTNOM GUBIŠ…..itd., A JA se radujem pravom sestrinskom srcu,punom milosti i milosrđa za bližnje,.za druge,.na žalost takvih je danas jako,.jaakoo malo…Neka im Bog podari iskreno,plemenito srce,bez imalo sebičnosti ,sa puuno suosjećanja za bližnje,napose za obitelji i mlade ljude….!!!!!

  • vjerojatno je tako a kako onda da se vise mladih djevojaka odlucuje za brak, obitelj a ne za sluzbu Isusu u samostanima?

  • vjerojatno je tako a kako onda da se vise mladih djevojaka odlucuje za brak, obitelj a ne za sluzbu Isusu u samostanima?

  • Ako niste bili u samostanu, kako znate da je lakše? I, ako i jest lakše, zar Bog želi da činimo "izmicause" i radimo ono što je lakše? Obiteljski život sa svime sto ste nabrojali ( i sam to sve prozivljavam) je isto tako posvećenje i žiovt s Bogom i za Boga i za Isusa i iz LJubavi prema njemu, isto tako kao i u samostanu (bio sam tamo )! MEDJUTIM, favorizirati i gotovo mistificirati jedan oblik predanja Bogu a SVE druge oblike svoditi gotovo na razinu grijeha, je potpuno krivo i ako hoćete nepravedno. Za koga ja kao surug i otac zivim? za đavla? Pravo "sestrinsko" srce nista češće nećete naći u samostanu nego bilo gdje drugo! Ako Vi Matija ispunjavate i deseti dio od onoga sto ste naveli ( a nemam pravo sumnjait da ispunjavate sves 100%) onda stve Vi veća svetica od svake časne sestre, bez obzira bili IN ili ne i nema šanse da gubite niti kod svojih najblizih koji vas ljube niti kod Boga koji Vas isto ljubi, jer zna da ste slabi i ne možete uvijek odgovoriti onako kako "svijet" to zapravo želi. Bogu ne trebaju socijalni radnici i prepuni samostani, Bogu trebaju srca ispunjena ljudskoscu i Njegovom ljubavlju onda mozete biti stogod zelite, kako kaže i sv., Augustin "Ljubi i čini što hoćeš!". I za kraj: da je sve tako bajno u samostanima, onda bi i bili prepuni, ali realnost je sasvim drugačija, pa i mnogi koji odu napustaju, samo sto se njih nista ne pita nego ih se razapinje i stavlja na stup srama samo zato sto su bili dosljedni svojoj savjesti!

 5. Cestitamo na organizaciji i participaciji u susretu…Radost je vidijeti i cuti svaki korak u evangelizaciji mladij, koji vapiju za Bogom i traze Boga u nama…a puno puta im prizamo prazne rijeci…koje nikoga ne ispunjaju nidaju zivot…

 6. Cestitamo na organizaciji i participaciji u susretu…Radost je vidijeti i cuti svaki korak u evangelizaciji mladij, koji vapiju za Bogom i traze Boga u nama…a puno puta im prizamo prazne rijeci…koje nikoga ne ispunjaju nidaju zivot…

 7. Idemo svi u časne!!!! juhuuuuu hahahhahha Predobro :)) Bog očito gradi žitnicu u Španjolskoj i slat će svoje radnice u žetvu po cijelom svijetu. Bog kad uzme onda uzme-da se raspadneš, ali kad daje onda ne pita koliko ti treba, nego daje više nego što ti treba, pa tako dijeliš sa drugima kao ove sestre…

 8. Idemo svi u časne!!!! juhuuuuu hahahhahha Predobro :)) Bog očito gradi žitnicu u Španjolskoj i slat će svoje radnice u žetvu po cijelom svijetu. Bog kad uzme onda uzme-da se raspadneš, ali kad daje onda ne pita koliko ti treba, nego daje više nego što ti treba, pa tako dijeliš sa drugima kao ove sestre…

 9.  Las hijas de sor Verónica han sido educadas en la Iglesia de resistencia de Juan Pablo II. Son militantes. Muchas pertenecen a grupos neoconservadores: Camino Neocatecumenal (Kikos), Comunión y Liberación, Opus Dei, Renovación Carismática, Lumen Dei, Legionarios de Cristo, Schonstatt. Son urbanas y con estudios. Ninguna es inmigrante. Hay cinco hermanas de la misma familia; 11 parejas de hermanas de sangre y unas gemelas. Abunda la clase media. Y los títulos universitarios.

 10.  Nema dobra stabla koje bi
  rađalo nevaljalim
  plodom niti stabla nevaljala koje bi rađalo dobrim plodom

 11. Ovakve vijesti moraju obradovati svakog čovika i kršćanina.Neka im Bog da snage i svog svjetla da donesu što više plodova u okolinu koja je kako i same kažu postala puno poganskija,u odnosu na prijašnja vremena,a pogotovo u odnosu a ona vremena kad je Španjolska dala mnogo mnogo velikh svetaca.Bog ih blagoslovija

 12. Ovakve vijesti moraju obradovati svakog čovika i kršćanina.Neka im Bog da snage i svog svjetla da donesu što više plodova u okolinu koja je kako i same kažu postala puno poganskija,u odnosu na prijašnja vremena,a pogotovo u odnosu a ona vremena kad je Španjolska dala mnogo mnogo velikh svetaca.Bog ih blagoslovija

 13. Sva sam se najezila od ugode……….ove sestre su tako pune ljubavi da se to vidi kroz ovaj video a kamoli jos da ih se sretne uzivo……….hvala TI BOZE NA OVOME………Odusevio me je ovaj video………..BVB SVE……..

  • Oduševio me ovaj video, sinoć sam ga nekoliko puta ponavljala..Hvala Bogu na ovim divnim časnim sestrama, sa anđeoskim licima i osmijesima..Kao što si rekla, pune ljubavi..i doista su zaljubljene u Isusa Krista što se vidi i na njima…Htjedoh podijeliti ali ne može..moram otići na http://www.bitno...

 14. Predivno i veličanstveno..ovaj video ostavlja bez daha.Toliko mladih djevojaka sa visokom naobrazbom odlučilo služiti Gospodinu..sve za ljubav Isusa Krista…Njihova lica sjaje anđeoskom ljepotom, iz njih zrači sreća….Slava Bogu!!!

 15. Predivno i veličanstveno..ovaj video ostavlja bez daha.Toliko mladih djevojaka sa visokom naobrazbom odlučilo služiti Gospodinu..sve za ljubav Isusa Krista…Njihova lica sjaje anđeoskom ljepotom, iz njih zrači sreća….Slava Bogu!!!

 16. Hvala Ti Gospodine jer si tako divan i tako dobar,hvala jer bismo bez tebe bili nitko i ništa,hvala jer nas Ti pozivaš u službu svoju…hvala Ti i slava Isuse moj…samo si Ti dostojan svake hvale i slave….Aleluja! <3<3<3<3<3

 17. najtezei zadatak na ovozemaljskom zivotu je biti majka,tezeg nema,ja nisam majka,ali stavljam se u poziciju jedne majke,teze zadace nema,moze govoriti sto god tko hoce ,svaka cast casnim i svecenicima,ali biti otac ili majka,skidam kapu

 18. najtezi zadatak u zivotu je biti majka,poslije dolaze druga zanimanja,svaka cast svima,u prvom redu skidam kapu majkama

 19. Živimo usred patoloških globalističkih interesnih okrutnih političkih sustava, sustava profita, sustava stresa i mobinga, nesigurnosti življenja, sustava u kojima ljudi postaju brojke i sredstva političkih lidera i kapitala, sustava u kojima mladi nemaju perspektive, nemaju zaposlenja i osigurane egzistencije, nemaju svog mjesta u društvu, nemaju svog mira i mladalačke radosti, mnogi su željni ljubavi, čiste neokaljane ljubavi, pažnje, iskrenosti, ljudskosti, istine, altruizma, sučuti,… i onda se odjednom pred likom takve mlade osobe pokaže slika mjesta koje pruža mir, radost življenja, vizija svjetla, radost postojanja, ljubav, savršeno čista ljubav,… to je poziv Ljubavi… poziv Gospodina našeg, koji je sam Ljubav, Istina, Život, Svjetlo, Mir, Snaga… Spas!!! Hvala Ti Gospodine! Slava Ti Gospodine! Podari Tvoje svjetlo i ljubav svima, koji Te još nisu upoznali!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>