Bolje nego što možemo zamisliti

Susrest ćete svakakve religiozne ljude, koji se etiketiraju, svrstavaju i previše vode računa o tom nekom izmišljenom redu… Ali susrest ćete i zapamtiti one koji uistinu žive, a ne samo egzistiraju. To su one pozitivne duše koje na vaše druženje ostave trag, čije rečenice zapamtite i koje vas podsjete da je život prilika na puno bolje nego što su vas učili da očekujete: susrest ćete i pamtiti Božje ljude. No i svima nama je dana prilika da uistinu živimo – i to bolje nego što možemo zamisliti.

Bolje

U životu svakog čovjeka postoji puno promjena, puno uspona i padova, čudnih situacija i sputavajućih osjećaja. No više od svega, tu je pregršt prilika za postići nešto bolje i ispravnije –  za postići više od života. To je teško dostižno ako čovjek zaboravlja ostvarivati duhovnu ispunjenost. Kako hodajući kroz život uviđa svoju prolaznost i prolaznost materijalnog i fizičkog, treba mu oslonac i nada kako postoji više od tog prolaznog i pokvarljivog. Treba mu iskustvo vjere i ljubavi, jer s time dolazi i potvrda kako sve ima smisla. Čovjeku treba pečat koji će potvrditi da je istina kako je materijalno nikad zadovoljivo do kraja i da je on dovoljno dobar baš takav kakav je, ali kako će biti u potpunosti zadovoljan ako prije, uz i nakon svega ima istinske i čiste duhovne vrijednosti.

Često se tako možemo uhvatiti u ocjenjivanju svog života i postignuća koja smo ostvarili ili propustili. Prostor je to za rađanje nezadovoljstva, krivice i razočaranja. Ako se ispunimo tim nedostatkom zahvalnosti i poštovanja (prema sebi i okolini), događa nam se daljnje nazadovanje u životu, a potom i još veće nezadovoljstvo, pa još veće nezadovanje i tako dalje u jedan užasni krug.

No postoji još jedna strana života. To je ona sretnija, odnosno mirnija, zahvalnija, uspješnija – strana pravog okusa života. To su prilike za stvaranje bez stresa i ograničavanja svog rada nekim ljudski zadanim rezultatima. To su prilike za sudjelovanje u Stvaranju po Božjem naumu, sa udjelom u životu puno boljem nego što ljudskim očekivanjima možemo zamisliti.

Bog nam je dao platformu za razvoj. Dao nam je život i slobodnu volju da biramo. Mi smo ti koji biramo stranu života koju želimo. Da bismo živjeli loše, također trebamo poduzimati akcije – ali one s više sebičnosti, osuđivanja i malo truda. A ona bolja strana života, koja bolje hrani i daje puno više zauzvrat, ima svoje specifične prakse koje treba pojačati (jer sve je to već u nama): ljubav, dobronamjernost, zahvalnost i življenje u skladu s ispravnim sustavom vrijednosti, dopuštajući drugima realizaciju njihove slobode. Prema tome, prilika i za jedno i za drugo je puno, a nama je napraviti odabir.

Premala je razlika u trudu oko tih dviju opcija u odnosu na rezultate koje donose. Ako nam se učini da je teže živjeti dobro, pošteno, nesebično – ipak je puno lakše kasnije živjeti posljedice koje nam odabiri ljubavi donose, nego što je kratkoročno „lagano“ živjeti s grijehom, a poslije podnositi onaj užasni krug života.

Mi biramo, a Bog je taj koji potom daje i oslobađa, koji hrani naš život. Slobodni smo svaki dan učiniti odabir ljubavi, jer uvijek može puno bolje – i to bolje nego što si možemo zamisliti.

Sanja MartinovićBitno.net očekuje korisne, poticajne, pozitivne, objektivne i informativne komentare koji upotpunjuju članak/vijest ispod koje su objavljeni. Komentari koji sadržavaju mržnju, psovanje, nasilno ponašanje, nepoštivanje sugovornika i autora članka, osobe spomenute u članku ili vijesti itd., bit će obrisani. Bitno.net ne odgovara za sadržaj komentara pošto se isti objavljuju u realnom vremenu. Podsjećamo vas da po novim izmjenama kaznenog zakona od 01.01.2013. (glava XV.) zbog vaših komentara možete kazneno odgovarati. Komentari ispod članaka ne predstavljaju nužno stajališta uredništva portala Bitno.net.

Prikaži komentare