Zena uhvacena u preljubu

A Isus se uputi na Maslinsku goru. U zoru eto ga opet u Hramu. Sav je narod hrlio k njemu. On sjede i stade poučavati. Uto mu pismoznanci i farizeji dovedu neku ženu zatečenu u preljubu. Postave je u sredinu i kažu mu: “Učitelju! Ova je žena zatečena u samom preljubu. U Zakonu nam je Mojsije naredio takve kamenovati. Što ti na to kažeš?” To govorahu samo da ga iskušaju pa da ga mogu optužiti.

Isus se sagne pa stane prstom pisati po tlu. A kako su oni dalje navaljivali, on se uspravi i reče im: “Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.” I ponovno se sagnuvši, nastavi pisati po zemlji. A kad oni to čuše, stadoše odlaziti jedan za drugim, počevši od starijih. Osta Isus sam – i žena koja stajaše u sredini. Isus se uspravi i reče joj: “Ženo, gdje su oni? Zar te nitko ne osudi?” Ona reče: “Nitko, Gospodine.” Reče joj Isus: “Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti.”

Iv 8,1-11

Dio iz Zakona na koji se pozivaju pismoznanci i farizeji koji su, kako to čitamo u evanđelju, doveli Isusu ženu zatečenu u preljubu glasi:

Muškarac koji počini preljub sa ženom svoga susjeda neka se kazni smrću – i preljubnik i preljubnica. (Lev 20,10)

Ako se koji muškarac zateče gdje leži sa ženom udatom za drugoga, neka oboje – i muškarac koji je ležao sa ženom i sama žena – budu smaknuti. Tako ćeš iskorijeniti zlo iz Izraela. Ako mladu djevicu zaručenu za nekoga u gradu sretne drugi muškarac i s njom legne, oboje ih dovedite vratima toga grada pa ih kamenjem zasipljite dok ne umru: djevojku što nije zvala u pomoć u gradu, a muškarca što je oskvrnuo ženu bližnjega svoga. Tako ćeš iskorijeniti zlo iz svoje sredine. (Pnz 22,22-24).

U samom preljubu

Žena koju dovode pismoznanci i farizeji zatečena je u samom preljubu. Dakle, uhvaćena je na djelu. Uhvaćena je tijekom preljuba.

Prva stvar koja upada u oči je činjenica da, premda sama nije napravila preljub i premda Zakon predviđa istu kaznu i za muškarca i za ženu, samo nju dovode na kamenovanje. Gdje je muškarac? Zar je još jednom napravljena nepravda ženama?

U Zakonu

Riječi kojima se poziva na Zakon tražeći smrt, Isus će čuti kad njega budu osuđivali na smrt. Pismoznanci i farizeji dodaju i pitanje na koje je Isus bezbroj puta dao jasan odgovor. Ali mnogi ga, nažalost, ne čuju. Što ti, Isuse, kažeš na to da mi po Zakonu želimo ubiti?

Isus nas cjelokupnim svojim životom uči promjeni gledanja na život. Boga ne zanima pravda. Boga ne zanima zakon. Boga ne zanima osveta.

Boga zanima čovjek. Boga zanima čovječje srce. Boga zanima ima li u tom srcu ljubavi. Ljubavi prema Bogu i svakom pojedinom čovjeku.

U ovoj zgodi o ženi uhvaćenoj u preljubu sadržana je cjelokupna drama ljudskoga roda. Zavodljivost zla i snaga napasti kojoj ljudi teško odolijevaju. Želja čovjeka da se pokaže bolji od drugoga namjesto da se potrudi biti svakodnevno bolji od sebe. Nedostatak milosrđa. Želja da se propisima ozakoni čovjekova volja. I inzistiranje da Bog dade svoju suglasnost.

Ni ja te ne osuđujem – Nemoj više griješiti

Žena zatečena u preljubu pomogla nam je da čujemo još jednu istinu koju nam Isus otkriva. Valja razlikovati čovjeka od čina koji čovjek čini.

Čin može biti dobar ili zao. Čin imamo pravo okarakterizirati kao dobar ili zao. Smijemo reći da je nešto u redu ili da nešto nije u redu. Ali nikada i nipošto ne smijemo čovjeka proglašavati zlim. Nikada čovjeka ne smijemo okarakterizirati kao zlu osobu.

Valja nam posvijestiti kršćansko načelo prihvaćanja osobe bez obzira na njene čine i nepoistovjećivanje čina i osobe.

Grijeh i svako zlo djelo nikada ne smijemo prihvatiti kao što nikada ne smijemo odbaciti ni jednu osobu pa ni onu koja čini grijeh ili zlo djelo.

Isus jasno ističe da ne osuđuje ženu zatečenu u preljubu. Kao što jednako jasno govori da je to grijeh i potiče je ga više ne ponavlja taj grešni čin.

Nikola Kuzmičić

Ostale tekstove iz kolumne ovog autora potražite ovdje.

[facebook]Vjera ti je bitna? Klikni like[/facebook]