Bez kreposti – tih dobrih navika koje se stječu ponavljanjem dobrih djela – teško i s naporom ćemo izvršiti bilo koje dobro djelo, a ono koje uspijemo izvršiti, ostat će samo slučajan, izoliran događaj.

shutterstock_255557191

Foto: Shutterstock

»Pokazat ćeš mi stazu u život, puninu radosti pred licem svojim, Gospodine.«

Rabeći razne primjere Isus nas podučava da put koji vodi u Život i u svetost uključuje potpun razvoj duhovnog života. On to prispodobljuje sa sitnim zrnom gorušice koje izrasta u veliko stablo na čijim granama mnoge ptice nalaze odmor; sa zrnom pšenice koje pada na tlo i daje obilan urod… Taj rast, koji nije pošteđen poteškoća i koji se ponekad može činiti spor, slikovito opisuje način na koji se raste u kreposti. Posvećivanje svakodnevnog života iziskuje vršenje mnogih ljudskih i nadnaravnih kreposti: vjere, nade, ljubavi, pravednosti, jakosti, marljivosti, odanosti, optimizma…

Da bi se razvijale, kreposti zahtijevaju ponavljanje odgovarajućih dobrih djela, jer svako učinjeno djelo u duši stvara naviku koja olakšava vršenje sljedećega. Primjerice, osoba koja ujutro bez odlaganja ustaje iz kreveta, tj. živi »herojsku minutu« pobjeđujući lijenost već od prvog trenutka u danu, lakše će biti marljiva i u drugim, velikim ili malim, dnevnim dužnostima. Na sličan način sportaš razvija svoju fizičku spremnost treningom, a sposobnosti mu se povećavaju ponavljanjem vježba. Kreposti sve više usavršavaju čovjeka, a u isto vrijeme olakšavaju mu činjenje dobra i omogućuju mu da spremno izvrši Božju volju. Bez kreposti – tih dobrih navika koje se stječu ponavljanjem dobrih djela, uz pomoć milosti Božje – teško i s naporom ćemo izvršiti bilo koje dobro djelo, a ono koje uspijemo izvršiti, ostat će samo slučajan, izoliran događaj. Osim toga, bez kreposti lakše se pada u slabosti i grijeh.

Da bismo rasli u ljudskim i u nadnaravnim krepostima, potrebno je, uz milost Božju, uložiti i osobni napor za njihovo vršenje u svakodnevnom životu, dok ne steknemo istinske navike, a ne samo privid kreposti: »Fasada je dobra i čvrsta. Ali koje li mlakosti i nedostatka volje iznutra! Odluči da ne ćeš dopustiti da se tvoje kreposti pretvore u ‘lijepu fasadu’. Neka postanu habitus, navika koja će odrediti tvoj karakter.« (sveti Josemaria Escriva)

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)

[facebook]Ako ne želiš propustiti sutrašnju poticajnu meditaciju klikni like[/facebook]