Mir se, kao jedno od velikih dobara, neprekidno zaziva u Starome zavjetu. Ovaj dar obećan je izraelskome narodu kao naknada za njegovu vjernost, i Božje je djelo iz kojega proističu nebrojene blagodati. Pravi mir doći će na zemlju dolaskom Mesije. Zbog toga anđeli najavljuju pjevajući: “Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim.” Došašće i Božić osobito su pogodno vrijeme da se u našim srcima uveća mir i da zatražimo mir na ovomu svijetu punom sukoba i mržnje.

Gospodin je “Knez mironosni”, i od trenutka svojeg rođenja donosi nam poruku mira i veselja, jedinoga istinskog mira i jedine sigurne radosti. Razglasit će se ta poruka svim putovima: “Mir vama, ja sam!”

Gospodinov mir u potpunosti nadilazi mir svijeta koji može biti površan, prividan, koji možda proizlazi iz sebičnosti i spojiv je s nepravdom. Krist je »mir naš« i naša radost; grijeh, naprotiv, sije nemir i žalost u duši. Mir kršćanina, toliko potreban za apostolat i suživot, unutarnji je red, spoznaja vlastitih bijeda i krjeposti, poštivanje drugoga i potpuno povjerenje u Gospodina, koji nas nikada ne napušta. Taj mir plod je poniznosti, božanskog sinovstva i borbe protiv vlastitih strasti koje uvijek naginju neredu.

Mir se gubi zbog grijeha, zbog oholosti i nedostatka iskrenosti prema samome sebi i prema Bogu. Mir se također gubi nestrpljivošću, kad i u nedaćama života ne znamo prepoznati Božju providnost.

Iskrena ispovijed jedno je od glavnih sredstava koje nam daje Bog kako bismo iznova zadobili mir izgubljen grijehom i zanemarivanjem milosti. “Mir s Bogom daje nam da slijedimo pravdu i udaljava nas od grijeha; mir prema bližnjemu plod je milosti koju širi Duh Sveti; mir prema nama samima, mir savjesti koji proizlazi iz pobjede nad strastima i nad zlom.” Nanovo zadobiti mir, ako smo ga izgubili, jedno je od najboljih primjera milosti prema našem bližnjemu, a, isto tako, prvi korak u pripravi našega srca za rođenje Djeteta Isusa.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

[facebook]Želiš još poticajnih tekstova? Klikni like![/facebook]