Marija je ”Ianua Coeli“, Vrata Nebeska.Mariju se naziva Vrata Nebeska, jer je kroz nju Gospodin naš sišao s neba na zemlju. Proričući o Mariji, prorok Ezekiel kaže: “Ova će vrata biti zatvorena; neka se ne otvaraju i nitko neka ne ulazi na njih, jer ja, Jahve, Bog Izraelov, kroz njih prođoh – zato neka budu zatvorena. Samo knez, jer je knez, smije sjesti tu.”

Sada je to ispunjeno, ne samo u Gospodinu našemu što uze njeno tijelo i što je njen sin, već u tome što je zauzela svoje mjesto u ekonomiji spasenja. Ispunjeno je u njenom duhu i volji, kao i u njenom tijelu. Eva je imala ulogu u padu čovjeka, iako je Adam bio taj koji je bio naš predstavnik i čiji nas je grijeh učinio grešnicima. Eva je bila ta koja je sve započela i koja je dovodila u iskušenje Adama. Sveto pismo kaže: “Vidje žena da je stablo dobro za jelo, za oči zamamljivo, a za mudrost poželjno: ubere ploda njegova i pojede. Dade i svom mužu, koji bijaše s njom, pa je i on jeo.”

Dolikovalo je Božjem milosrđu da žena započne njegov oporavak, jer je žena započela uništenje svijeta. Kao što je Eva otvorila put kobnom Adamovu djelu, tako je i Marija otvorila put za veliki uspjeh drugog Adama, čak i Gospodinu našemu Isusu Kristu, koji je došao spasiti svijet umirući za njega na križu. Stoga Mariju sveti oci nazivaju drugom i boljom Evom, jer je napravila taj prvi korak u spasenju čovječanstva kojeg je Eva odvela u propast.

Kako i kada je Marija sudjelovala i učinila taj prvi korak u obnovi svijeta? Bilo je to kada joj je anđeo Gabrijel objavio veliku čast koja joj je ukazana. Sv. Pavao nas poziva: “Dajte svoja tijela kao živu žrtvu Bogu!” Moramo ne samo moliti svojim usnama, postiti, činiti vanjsku pokoru, biti tjelesno kreposni već moramo biti i poslušni i čisti u svojim mislima. A što se tiče Blažene Djevice, bila je Božja volja da dragovoljno i s punim razumijevanjem preuzme ulogu Majke našega Gospodina, a ne da samo bude pasivno sredstvo čije majčinstvo ne bi imalo ni zaslugu ni nagradu.

Što su veći darovi, to su nam teže dužnosti. Nije bilo lako biti tako intimno blizu Otkupitelju ljudi, što je Marija kasnije i osjetila kada je podnosila muke zajedno s njim. Dakle, važući dobro anđelove riječi prije nego što je dala odgovor na njih, prvo se priupitala bi li tako velika dužnost značila gubitak djevičanstva na kojeg se zavjetovala. Kad joj je anđeo rekao ne, tada je uz punu suglasnost i puna srca, ispunjena ljubavlju Boga prema njoj i njezinoj poniznosti, rekla: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi.” Ovom je suglasnošću postala Vrata Nebeska.

bl. John Henry Newman | newmanreader.org

Prijevod: Antonija Jukić | Bitno.net

Sve meditacije pronađite na ovome linku: Meditacije bl. John Henry Newmana o Lauretskim litanijama