Portal www.josemariaescriva.info izvadio je nekoliko točaka za razmatranje o sv. Josipu, Isusovom ocu i zaštitniku obitelji, koje je napisao sam sv. Josemaria Escriva, osnivač Opusa Dei. Bitno.net prenosi te točke kako biste se bolje pripremili za današnji blagdan

Učite se od svetog Josipa

Učitelj unutarnjeg života, radnik koji svoj posao odgovorno obavlja, vjerni sluga Božji u neprestanom druženju s Isusom: to je Josip. Ite ad Ioseph. Jer od njega kršćanin uči što znači biti sasvim uz ljude, te posvetiti svijet. Idite Josipu i naći ćete Isusa. Idite Josipu i naći ćete Mariju, koja je uvijek ispunjavala mirom onu dragu radionicu u Nazaretu.
Susret s Kristom, 56

Vjera, ljubav, nada: to su osovine života svetoga Josipa i osovine svakog kršćanskog života. Predanje svetoga Josipa čini se kao da je isprepleteno vjernom ljubavlju, ljubljenom vjerom i povjerljivom nadom. Njegov nam blagdan stoga može biti povod da svi obnovimo svoju predanje kršćanskom pozivu, koji je Gospodin svakomu od nas darovao.
Susret s Kristom, 43

Zaslužuje tvoju odanost
Puno ljubi Svetog Josipa, ljubi ga svom dušom, jer je, skupa s Isusom, najviše ljubio Gospu i najviše je boravio s Bogom: onaj koji ga je najviše ljubio, iza naše Majke.
– Zaslužuje tvoju odanost, i dobro ti je biti s njim, jer je Učitelj unutarnjeg života, i jako je moćan kod Gospodina i kod Majke Božje.
Kovačnica, 554

Gledaj koliko razloga za štovanje Svetog Josipa i za učenje iz njegovog života: bješe čovjek jake vjere…; zbrinuo je obitelj – Isusa i Mariju – svojim krepkim radom…; uščuva čistoću Djevice, koja bješe njegova Zaručnica…; i poštivaše – ljubljaše! – slobodu Boga, koji ne samo da izabra Djevicu za Majku, nego izabra i Njega kao Gospina Zaručnika.
Kovačnica, 552

Otac i Gospodin
Jer sveti je Josip zaista naš Otac i Gospodin. One koji ga štuju on brani i prati na njihovu zemaljskom putu isto kako je štitio i pratio još nejakog Isusa. U ophođenju s tim svetim Patrijarhom mi osim toga otkrivamo da je on i Učitelj duhovnog života: On nas podučava da upoznamo Isusa, da s Njim zajedno živimo, te da se osjećamo dionicima Božje obitelji. Sve nas on to podučava kao onakav kakav je bio: jednostavan čovjek, otac obitelji, radnik koji se uzdržava radom svojih ruku. Ta činjenica ima za nas i posebno značenje koje je motiv za naš uzor i našu radost.
Susret s Kristom, 39

Sveti Josip, Kristov poočim, i tvoj je poočim i gospodin. – Obraćaj mu se.
Put, 559

Sveti Josipe, Oče i Gospodaru naš, prečisti, presvijetli, koji si zaslužio nositi Dijete Isusa u naručju, kupati ga i grliti: nauči nas ophoditi se prema Bogu, da budemo čisti, dostojni biti drugi Krist.
I pomozi nam prevaliti i ukazivati, poput Krista, na božanske puteve – skrivene i sjajne -, govoreći ljudima da, na zemlji, mogu uvijek imati izvanrednu duhovnu snagu.
Kovačnica, 553

www.hr.josemariaescriva.info