krist

Kristovo služenje čovječanstvu usmjereno je prema našem spasenju. Naš stav treba biti služenje Bogu i bližnjemu s nadnaravnog motrišta, osobito u djelima koja se odnose na spasenje drugih, ali i u raznim okolnostima svakidašnjeg života. Treba služiti i onima koji ne priznaju naš trud, a da ne očekujemo išta zauzvrat. To je najbolji način davanja života za druge, učinkovit i diskretan, gotovo neprimjetan: to je također najbolji način pobjeđivanja egoizma koji nam nastoji oteti radost.

Većina zanimanja su izravno služenje drugima: posao domaćice, trgovca, profesora, odgojitelja; ali i sva druga časna zanimanja, iako ponekad manje primjetno, uvijek su služenje. Našemu posvećenju kroz posao uvelike bi koristilo kada bismo uspjeli zadržati ovakav stav prema poslu koji obavljamo.

Služenje drugima zahtijeva mrtvljenje, svijest o Božjoj prisutnosti i samozaborav. Ponekad će se ovaj duh služenja sukobiti s mentalitetom onih koji misle samo na sebe. Za nas kršćane služenje je »naš ponos« i naše dostojanstvo, jer tako nasljedujemo Krista. Onaj koji hoće dragovoljno služiti, potaknut ljubavlju, treba uključiti mnoge ljudske i nadnaravne krjeposti. Ovo dostojanstvo se očituje u spremnosti za služenje čiji je primjer Krist koji ‘nije došao da bude služen, nego da služi’. Ako se u svjetlu ovakvog Kristova ponašanja može uistinu kraljevati samo služeći, tada služenje zahtijeva toliko duhovne zrelosti da se ono mora realno opisati kao kraljevanje. Da bismo mogli služiti drugima dostojanstveno i učinkovito, trebamo biti sposobni vladati sobom, posjedovati vrline koje će to vladanje učiniti mogućim.

Budimo radosni kada možemo služiti i pomagati bližnjima, iako možda ne ćemo zauzvrat dobiti nikakvu nagradu niti zahvalnost. Služiti s Kristom i za Krista znači kraljevati s njim. Naša Majka Marija, koja je služila svojemu Sinu i svetome Josipu, pomoći će nam da dajemo sebe bez mjere i računice.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)

[facebook]Ako ne želiš propustiti sutrašnju poticajnu meditaciju klikni like[/facebook]