Nasljedovati Gospodina, biti uistinu njegovi učenici, znači da se u njemu moramo ogledati. Nije dostatno imati opću sliku o Kristu; mi moramo iz njegova držanja i njegovih reakcija mnogo više naučiti.

Foto: Flickr/Mateus_27

Foto: Flickr/Mateus_27

»Ti si sin moj, danas te rodih!« čitamo – riječi Psalma 2 – u ulaznoj pjesmi prve božićne mise. »Prilog ‘danas’ govori o vječnosti. To je ‘danas’ intimnoga Božjeg života, ‘danas’ vječnosti, ‘danas’ presvetoga i neizrecivoga Trojstva.«

Dijete koje će se roditi u Betlehemu Sin je Božji, Jedinorođenac, istobitan s Ocem, vječan, sa svojom božanskom naravi i s ljudskom naravi zadobivenom u Marijinu djevičanskom krilu. Kada ga na Božić budemo gledali malena i nezaštićena u rukama svoje majke, ne zaboravimo da je on Bog, koji se učinio čovjekom iz ljubavi prema nama, prema svakome od nas.

Isus je duboko ljubio sve ono što je svojstveno čovjeku: rad, prijateljstvo, obitelj, a osobito ljude, s njihovim manama i slabostima. Njegovo presveto čovještvo naš je put prema Trojstvu. Isus nas podučava svojim primjerom kako moramo služiti i pomagati onima koji su oko nas: »Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.« Ljubav znači ljubiti »kao što sam ja ljubio vas«. »Hodite u ljubavi kao što je i Krist ljubio vas«,dodaje sveti Pavao. I da bi ponukao prve kršćane na ljubav i poniznost, jednostavno im kaže: »Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu.«Krist je naš uzor u tome kako ćemo živjeti krjeposti, kako ćemo se odnositi prema drugima, kako ćemo obavljati rad, u svemu.

Nasljedovati Gospodina, biti uistinu njegovi učenici, »znači da se u njemu moramo ogledati. Nije dostatno imati opću sliku o Kristu; mi moramo iz njegova držanja i njegovih reakcija mnogo više naučiti. A prije svega moramo promatrati njegovo življenje na zemlji i slijediti njegove tragove, kako bismo iz toga crpili snagu, svjetlo, spokoj i mir. Kada neku osobu ljubimo, željeli bismo o njoj sve doznati, pa i najmanje pojedinosti, kako bismo se s njom mogli što bolje poistovjetiti. Zato moramo Isusov život promatrati od rođenja u jaslama do njegove smrti i njegova uskrsnuća.« Samo ćemo tako imati Krista u mislima i u srcu.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

[facebook]Želiš još poticajnih tekstova? Klikni like[/facebook]