Zagrebačka ekonomistica Darija Gašparović prva je registrirana osoba koja je s neizlječivom autoimunom bolešću (multiplom sklerozom) prehodala Put svetog Jakova, odnosno Camino, koji iznosi čak 830 kilometara, donosi Gloria.hr. Da priča bude još impresivnija, Dariji je to uspjelo čak dva puta. Najprije je 2018. godine prošla francusku rutu (830 km), a godinu dana poslije i portugalsku rutu (720 km).

Darija Gašparović s multiplom sklerozom živi od svoje osamnaeste godine, a do tada je bila potpuno zdrava i živjela je sportskim životom. Danas tvrdi da nije bilo multiple skleroze, nikada ne bi prošla Camino niti se sa suprugom Damirom popela na vulkan Etnu.

Prvi simptomi teške bolesti pojavili su se u četvrtom razredu srednje škole. Tada su je, kako kaže, mučile neobične glavobolje i vrtoglavice. Jednoga dana, kada je već bila studentica geologije, probudila se sa zamagljenim vidom na lijevom oku, nakon čega ju je liječnik poslao na magnetsku rezonancu. Uskoro je saznala dijagnozu – multipla skleroza.

Uslijedile su tri teške godine borbe s bolešću, tijekom kojih je smršavjela 30 kilograma i morala je odustati od fakulteta. Nakon tri godine terapija bolest se povukla, pa je Darija upisala jednogodišnju informatičku edukaciju na Pučkom otvorenom učilištu i zaposlila se. Nakon određenog vremena upisala je i izvanredni studij ekonomije.

Godine 2016. se udala, uzela godinu dana slobodnog vremena od posla i pogledala film „Put“. Film ju se toliko dojmio da je odlučila krenuti na poznato hodočašće. Na Camino je krenula 27. svibnja 2018. godine, a put je trajao je 44 dana. Darija svjedoči kako je Camino za nju bio prekrasno iskustvo. Na putu je upoznala sjajne ljude i pobijedila strahove. U dva navrata završila je u bolnici, ali ne zbog multiple skleroze, nego zbog upale Ahilove tetive.

“Zadnja četiri kilometra zbog toga sam tri sata hodala plačući, ali nisam odustajala. Osjećaj totalne sreće i blaženstva koji me obuzeo na misi u katedrali u Santiago de Composteli – što je kraj puta – bio je neopisiv. Toliko divan da sam godinu poslije još jednom prehodala Camino, ali ovaj put ne francuskom, nego portugalskom rutom“, ispričala je ova hrabra žena za portal Gloria.hr.

Ova hrabra žena trenutno se priprema za Half Ironman koji će se za godinu dana održati u Grazu. Ako savlada Half Ironman, za kojega se priprema na zagrebačkom Jarunu, ona će biti i prva žena s multiplom sklerozom kojoj je to uspjelo.

Foto: Facebook