U nedjelju 30. kolovoza za vrijeme mise u samostanskoj crkvi sv. Franje Asiškoga u Krku, u ruke provincijskog ministara Trećeg samostanskog reda glagoljaša fra Ive Martinovića položio je privremene redovničke zavijete novak fra Tomislav Sabađija iz Kloštra Podravskog.

Fra Tomislav je rođen u Virovitici 21. lipnja 1983. od majke +Nade i oca Josipa koji imaju još jednu kćer. Niže razrede osnovne škole pohađao je u Prugovcu, a više u Kloštru Podravskom. Dolazi iz Župe sv. Benedikta i Žalosne Gospe u Kloštru Podravskom.

“Moj put nije uobičajen jer nije išao svojim tijekom. Bilo je tu puno traženja i raznoraznih pokušaja. Već s 14 godina odlazim iz svoje obitelji, potpisujem stipendijski ugovor s Nogometnim klubom Slaven Belupo te upisujem Opću gimnaziju za sportaše u Koprivnici”, kazao je na početku razgovora.

“U Slavenu sam se zadržao do svoje 20. godine, s tim da sam dvije sezone bio posuđen u Podravac iz Virja, tadašnji hrvatski drugoligaš. Nakon toga dolazi do prvog razočaranja jer odradio sam treninge s NK Osijekom s kojim dolazi do dogovora, ali zbog nekih stvari nije bilo realizirano pa sam odlučio napustiti surovi profesionalizam i igrao sam kao poluprofesionalac, u tadašnjim trećeligašima Pitomači, Slatini i Croatiji iz Grabrovnice,u kojoj sam proveo 10 godina. U međuvremenu sam se zaposlio na benzinskoj crpki Lukoil te radio i igrao nogomet”, nadalje je progovorio fra Tomislav naglašavajući da tada počinje nešto što nije ni sanjao da će se dogoditi: “Da mi je to netko prorekao, rekao bih mu daje lud.”

“U noćnim smjenama kratio sam vrijeme čitajući i tako mi je pod ruku došla i knjiga Thomasa Mertona ‘Misli u samoći’. I tu sam na jednoj stranici vidio svoj život. Počeo sam razmišljati o Božjem pozivu, ljepoti redovničkog života i služenju Crkvi i ljudima. Međutim, zapitao se kako je star i da je to u 31. godini života nemoguće.”

“Iako sam redovno od malena išao u crkvu, jer dolazim iz tradicionalne katoličke obitelji, iskreno, nikad nisam razmišljao o tome da bih ja mogao biti redovnik i jednog dana svećenik”, ustvrdio je Tomislav i naglasio da kako su dani išli, to je nešto u njemu sve više raslo i ta je želja bila sve jača, ali je sam sebe praktički odgovarao, “ne, nemoguće je, umislio si to”.

Tomislav je potom rekao kako je sasvim slučajno upoznao jednog mladog fratra, svog imenjaka, i u razgovoru mu se otvorio. Mladi mu je fratar odgovorio kako je to normalno i moguće te naveo niz primjera, a jedan među njima je bilo ime njegova župnika. Imenjak je dogovorio razgovor s fra Ivanom Širokim i tu je sve počelo.

Međutim, trebalo je reći roditeljima koji to nisu shvatili ozbiljno, međutim, podržali su ga u njegovom naumu.

“No bilo je problema i sa srednjom školom jer sam pao treći razred u gimnaziji i tu više nisam nastavio školovanje. Stoga upisujem Večernju komercijalnu školu u Slatini koju uspješno završavam. Dajem otkaz i odlazim na Ksaver u postulaturu”, naglasio je i rekao kako nije mogao upisati KBF jer nije imao državnu maturu.

“Na Ksaveru s fra Zvonimirom Brusačem počinjem još jedne pripreme, ali ovaj put ne za novu sezonu već za državnu maturu. Hrvatski, engleski, matematika, vjeronauk i sve ono što sam izbjegavao u srednjoj školi poput lektire itd., sada me je stiglo”, rekao je ističući da je sve započeo od nule i napomenuo kako kad čovjek ima cilj i uz Božju pomoć, sve je moguće.
Nakon uspješno položene državne mature upisao je željeni fakultet i poslije dvije godine dolazi u Krk u novicijat gdje se nalazi već godinu dana.

“Poručio bih svima da se ne boje, ako se lome i imaju u sebi poziv, ili misle da bi mogli postati redovnici, svećenici ili časne sestre, rekao bih im ne bojte se. Dobro vam je doći pokušati. Kada čovjek uđe u samostan nakon nekoliko mjeseci neke stvari mu postanju jasne i nakon toga može donijeti odluku je li to za njega ili ne. Ja sam se našao u tome i krenuo dalje, nadam se da ću završiti teologiju i za tri, četiri godine biti svećenik”, rekao je na kraju ustvrdivši kako hrabro i odvažno korača dalje na svome putu ističući kako Bog ima plan za svakog čovjeka.

Izvor: franjevcitrecoredci.hr