Poput brojnih tinejdžera ni sedamnaestogodišnji Marqos, premda je odrastao u kršćanskoj obitelji, nije pretjerano mario za Boga. Biblija i sveta misa bili su mu nezanimljivi i nerazumljivi, a njegova majka Fawziya opisala ga je kao “teškog tinejdžera”. Nažalost, Marqosovo bezbrižno djetinjstvo naglo je prekinuto početkom prošle godine kada je njegov otac, egipatski Kopt, odbio napustiti svoju vjeru te zbog toga stradao mučeničkom smrću.

U razgovoru za Open Doors ovaj je egipatski mladić iz grada Arisha na sjevernom Sinaju podijelio svoje životno svjedočanstvo.

„Živjeli smo u miru sa svojim muslimanskim susjedima. Nije to bilo loše mjesto za život. Moj je otac bio veterinar i bio je u dobrim odnosima sa svojim muslimanskim kolegama i prijateljima“, prisjeća se Marqos.

No nakon što su u Arish počeli stizati palestinski emigranti koji su svoju islamsku vjeru shvaćali i živjeli vrlo strogo, život kršćana, pa tako i Marqosove obitelji, u potpunosti se promijenio. Na ulicama njihova grada pojavili su se letci s prijetećim porukama upućenima kršćanskom stanovništvu, a džihadisti su objavili i popise kršćana koje su odlučili pogubiti. Početkom 2017. godine dogodila su se i prva ubojstva, a među prvim žrtvama bio je upravo mladićev otac Baghat.

Na povratku s nedjeljne svete mise Marqosov je otac pošao u veterinarsku ambulantu svojeg prijatelja muslimana koji je Baghatovoj obitelji kasnije opisao ovaj tragičan događaj.

“Rekao mi je kako su dva maskirana muškarca ušla u ljekarnu i izvukla van mojeg oca. Naredili su mu da klekne, uperili mu u glavu dva pištolja, te mu rekli da prijeđe na islam. No on je samo odmahnuo glavom u znak odbijanja. Tada su ga ustrijelili”, prepričao je Marqos.

Ovo snažno svjedočanstvo njegova oca koji po cijenu života nije htio odbaciti svoju vjeru u potpunosti je promijenilo život ovog mladića.

“Očeva smrt za Krista učinila je da počnem tražiti Isusa”, posvjedočio je Marqos koji je ubrzo počeo čitati Bibliju i redovito odlaziti na svetu misu, a oko svojeg vrata stavio je očev lančić s križem.

“Nosio ga je svaki dan, a tako i na dan kad je ubijen. Ponosan sam na svog oca jer do posljednjeg trenutka nije htio odbaciti svoju vjeru. To me učinilo radoznalim. Dok je bio živ, moj je otac svaki dan ustajao u pet sati kako bi čitao Bibliju i molio. To ga je očito učinilo pravim vjernikom”, kazao je mladić.

I njegova majka ubrzo je počela primjećivati promjene.

“Znate, Marqos je znao biti vrlo težak mladić. Nakon ubojstva, odjednom, našla sam ga kako čita Bibliju i moli. Počeo je često odlaziti u crkvu i bolje učiti. Zaista se kao osoba promijenio. Ako mu neki biblijski redak nije jasan, traži moju pomoć, a počeli smo i skupa moliti”, kazala je mladićeva majka Fawziya, te dodala:

“Za ovo smo moj muž i ja uvijek zajedno molili: da Gospodin dotakne srce našeg sina i privuče ga k sebi.”

I dok nam čitajući ovo Marqosovo svjedočanstvo u misli dolaze riječi sluge Božjega Fultona Sheena koji kaže kako je “ponekad jedini način da dobri Bog uđe u neka srca, da ih slomi”, molimo Gospodina da Marqosu i njegovoj obitelji, ali i svim kršćanima koji trpe bilo fizičke bilo duhovne progone podari snagu i ustrajnost u vjeri!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net