Prvo čudo zbilo se prvih dana mjeseca studenoga 1995. pri Ujedinjenim bolnicama u Salernu. Uvečer 31. listopada Consiglia De Martino, koja je tada imala četrdeset sedam godina, “osjetila je bolno probadanje na lijevoj strani prsnog koša ispod ključne kosti, popraćeno općom iznemoglošću, trncima, bolovima po cijelom tijelu i osjećajem gušenja”. Sutradan ujutro, opazivši “oteklinu na vratu”, bila je dopraćena na hitnu pomoć gdje joj je pružena liječnička skrb. Nakon dvije pretrage računalnom tomografijom (CT), dijagnosticiran joj je “lom ili napuknuće prsne kosti zbog traume popraćene obilatim izlijevanjem limfne tekućine u obujmu od oko dvije litre” te joj je propisan kirurški zahvat kao jedini mogući lijek.  Prva joj je misao bila telefonirati u San Giovanni Rotondo i zamoliti fra Modestina Fuccija da se uteče ocu Piju za zagovornu molitvu za njezino zdravlje. Consiglia De Martino zapravo je godinama gajila pobožnost prema stigmatiziranom fratru.

I njezin se suprug utekao zagovoru časnoga kapucina, a potom su im i kći i sin također telefonom kontaktirali fra Modestina kako bi poduprli majčinu zamolbu. Uzbuđen zbog tona kojim su mu se obratila uznemirena djeca, ovaj je brat laik uvidio ozbiljnost situacije, ostavio sve obveze i povukao se u kriptu na molitvu. Već nakon drugog CT-a, dok su je pratili natrag do sobe, bolesnica je u dizalu osjetila “intenzivan miris cvijeća”. No najvažniji događaj uslijedio je “3. studenoga poslijepodne”, kad je ova žena osjetila “kao da ju netko šiva u visini lijeve ključne kosti”. Ujutro 4. studenoga “iznova je osjetila miris”. Sljedeće pretrage zabilježile su potpuno i trenutno izlječenje te nije bio potreban već ugovoreni kirurški zahvat.

Dana 12. studenoga 1997. fra Gerardo Di Flumeri ustupio je sve spise generalnom postulatoru kapucina, fra Paulinu Rossiju, kako bi ih on uručio Kongregaciji za kanonizaciju svetaca.

Proučavanje dokumentacije započelo je u siječnju iduće godine. Medicinsko povjerenstvo vatikanskog dikasterija 30. travnja jednoglasno je proglasilo ozdravljenje gospođe Consiglie De Martino “znanstveno neobjašnjivim”. Dana 22. lipnja, jednoglasnim potvrdnim iskazom šestorice teologa savjetnika, čudesna je zgoda definirana kao “čudo”.  

Gornji tekst izvadak je iz knjige Stefana Campanelle “Milosrđe u oca Pija”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.