OBRAĆENJE

Nisam znala ništa o katoličkoj vjeri, a onda sam čula pjesmu ‘Ave Maria’ i otkrila krunicu – pročitajte Emmino svjedočanstvo

Emma se krstila prije mjesec dana, ovo je priča o njenom obraćenju

Piše: Tino Krvavica/B.C. Catholic
Foto: Flickr

Foto: Flickr

Emma Larson odrastala je u obitelji koja nije bila religiozna, ali je voljela glazbu. No ona je upravo preko glazbe upoznala i zavoljela katoličanstvo.

Susret se dogodio prije dvije godine kada je Larson prisustvovala božićnom koncertu muškog zbora Chor Leoni u Vancouveru. Među brojnim otpjevanim skladbama, nju je posebno dirnula jedna koja joj je satima nakon koncerta, unatoč tekstu otpjevanom na njoj nepoznatom jeziku, odzvanjala u ušima. Bila je to Ave Maria.

“Nisam imala pojma što to znači, ali nakon što sam je čula, više je nisam mogla izbaciti iz glave”, ispričala je svoje svjedočanstvo za B.C. Catholic, službeni list nadbiskupije Vancouver.

Dan nakon koncerta odlučila je potražiti pjesmu na internetu. Ukucala je “Ave Maria” i otkrila da taj naziv znači “Zdravo Marijo”.

Kako vjera nije bila sastavni dio života taj joj je pojam bio stran, kao, uostalom, i samo katoličanstvo. No čežnja za pjesmom vukla ju je i dalje te je nastavila preslušavati različite verzije. Uskoro je naišla na još jedan katolički himan Ave Maris Stella.

“Bio je tako lijep i nakon što sam ga čula počela sam više istraživati katoličanstvo. O čemu se tu radi? Zašto je ova glazba tako prekrasna?”

Uslijedila je pandemija koronavirusa koja je paralizirala cijeli svijet, ali je Emmi Larson ostavila dovoljno slobodnog vremena da čita o katoličkoj vjeri. Započela je s krunicom i otkrila da u Vancouveru postoji katolička katedrala Svete krunice.

U to vrijeme Emma je prolazila i kroz osobnu krizu zbog prekida s dečkom s kojim je hodala na koledžu. Kao mlada djevojka u ranim dvadesetima tražila je utjehu i novi početak.

Otprilike u isto vrijeme odlučila se priključiti jednoj poznatoj anglikanskoj crkvi u središtu grada, a nakon što su službe zbog pandemije prebačene na internet nastavila ih je pratiti. Pritom je i dalje istraživala katoličanstvo te učila kako moliti krunicu.

“Voljela sam učiti o krunici i različitim otajstvima. Osobito sam voljela čitati o žalosnim otajstvima, kako se nosila s takvom nezamislivom patnjom i tugom.”

“Ono što mi se učinilo baš super kod katoličanstva jest što za Mariju postoji toliko imena i naslova. U drugim crkvama nisam našla ništa slično. Sve povezano s katoličkom vjerom jednostavno mi je zvučalo istinito.”

Kako piše B.C. Catholic, Emma je jednom prilikom naletjela na YouTube kanal katedrale Svete krunice i po prvi puta gledala prijenos svete mise.

“Ništa nisam razumjela, ali me odmah privuklo.”

Čitajući o različitim denominacijama, otkrila je da sastavni dijelovi mise u kojima je uživala, poput strukture, tradicije korala i spominjanja Marije nisu postojali u drugim tradicijama.

Na kraju je skupila hrabrosti, i nakon puno molitve i razmišljanja kontaktirala svećenika katedrale Svete krunice.

“Razgovor s Bogom dao mi je hrabrosti da poduzmem prvi korak kako bih postala katolkinjom”, rekla je, dodavši kako joj je puno pomoglo i razmatranje o Marijinom “da” kojeg je izrekla Bogu.

“Uvijek me zapanji kako je bila prestrašena i nesigurna onime što joj anđeo govori te mi je njezin jednostavan odgovor: ‘Neka bude volja tvoja’, tj. kako je Bogu rekla da iako nije znala što će se dogoditi, dao veliku hrabrost.

U e-mail poruci svećeniku napisala je kako voli moliti krunicu i da je razmišljala postati katolkinjom. U rujnu 2020. ušla je u program kršćanske inicijacije za odrasle koji se održavao preko interneta, a u travnju ove godine primila je krštenje.

Na programu inicijacije upoznala je prve katolike u svom životu.

“U mojoj obitelji nema katolika i preplavile su me emocije. Sjećam se kako sam razmišljala da je ovo velika promjena u mom životu, od odrastanja u nereligioznoj obitelji do aktivnog življenja katoličanstva.”

“Svaki put kad bih pomislila da će biti preteško (…) svaki put kad sam imala sumnje, otkrila bih nešto novo o Mariji što bi me vratilo natrag.”

Emma Larson dodaje kako je njezino obraćenje zainteresiralo i druge članove obitelji koji su je počeli ispitivati o katoličanstvu.

Događaj je posebno dotaknuo njezinu majku koja je u mladosti pohađala jednu kršćansku crkvu.

“Otkad sam postala katolkinjom produbila sam odnos s majkom. Razgovor o Bogu s članovima moje obitelji i više je nego što sam se nadala.”

Poručila je i kako se raduje danu kad će moći uživo prisustvovati svetoj misi te susresti ostale katolike i volontirati u svojoj župi. U međuvremenu svete mise i pobožnosti prati on-line, čita i istražuje o vjeri te svaki dan moli krunicu.

“Ne znam što bih bez nje”, zaključuje.