Lijepa priča dolazi nam iz Iraka.

Muslimanska obitelji spasila je dvije starije kršćanke, primivši ih u svoju kuću tijekom višegodišnje opsade Mosula od strane ISIL-a.

Priča je, piše AsiaNews, izašla na vidjelo tek nedavno i to na službenim stranicama Kaldejskog patrijarhata, gdje je objavljen razgovor patrijarha Kaldejske katoličke Crkve Louisa Raphaela Saka s Camillom Haddad, jednom od spašenih žena.

Camilla i njezina prijateljica Mary Fathohi Weber (koja je 2015. preminula prirodnom smrću) smatrane su nestalima od ljeta 2014. kada je ISIL preuzeo kontrolu nad drugim najvećim iračkim gradom.

Kasnije je otkriveno da su cijelo vrijeme obilježeno nasiljem i progonom vjerskih manjina provele u kući muslimana Eliasa Abu Ahmeda, njegove dvije žene i 14 djece.

Nakon što je patrijarh Sako saznao za njihovu priču, nazvao je Ahmeda te s njim i Camillom razgovarao preko telefona. Sako je, inače, nekada služio kao svećenik u Mosulu te je u to vrijeme upoznao Camillu te njezine sestre Najeebu i Eileen.

Tijekom razgovora patrijarh ju je upitao kako se osjeća, na što je 98-godišnja Camilla poručila: “Dobro, ali me noge bole.”

Unatoč tome odbila je njegovu ponudu za smještajem u zdravstvenoj ustanovi gdje bi primila bolju njegu, poručivši kako se povezala s muslimanskom obitelji koja ju je “primila i zaštitila”.

Elias Abu Ahmed poručio je da bi pripadnicima ISIL-a tijekom inspekcija rekao da su Camilla i Mary njegova baka i teta.

“Danas ih smatram dijelom svoje obitelji”, izjavio je, dodavši kako smo “svi braća”.

Kako piše AsiaNews, izvori iz Kaldejskog patrijarhata poručili su kako se patrijarh Sako planira naći s Camillom uživo.

Podsjećamo, Mosul je od 2014. do 2017. bio u rukama islamističkih terorista. Grad je napustila gotovo cijela kršćanska populacija (koja se mjerila u desecima tisuća), a oni koji su ostali morali su plaćati poseban porez te su bili izloženi maltretiranju. Također, brojne crkve i samostani uništeni su, oskvrnuti ili opljačkani.