Talijanski zatvorenik, koji izdržava 30-godišnju kaznu zbog ubojstva, zavjetovao se na siromaštvo, čistoću i poslušnost. Talijanski Avvenire nazvao ga je pseudonimom Luigi.

Luigi je kao dječak želio biti svećenik, a djeca su ga zvala „otac Luigi“. Međutim, alkohol, droga i nasilje promijenili su njegov životni put. Tijekom jedne tučnjave, kada je bio pod utjecajem alkohola i kokaina, ubio je čovjeka. Ovu vijest prenio je CNA.

U zatvoru se počeo moliti, proučavati vjerske knjige i čitati na svetoj misi. Posebno se molio za „vječno spasenje čovjeka kojega je ubio“, kako je napisao u pismu biskupu Massimu Camisasci, s kojim se počeo dopisivati prošle godine. Na izdržavanju zatvorske kazne zbližio se i s dvojicom svećenika koji su služili kao zatvorski kapelani, ocem Matteo Mionijem i ocem Danieleom Simnonazzijem.

Biskup Camisasca posvjedočio je kako je 2016. godine počeo služiti u zatvorima. „Priznajem kako nisam bio upoznat sa stvarnošću zatvorskog života, ali me je zaista obogatio taj put prisutnosti, slavlja i dijeljenja na koji sam se odlučio“, pojašnjava. Na tom putu susreo je i ovog zatvorenika.

Govoreći o njegovim pismima, biskup objašnjava kako ga je posebno dotaknuo dio u kojem je zatvorenik objasnio da „pravi zatvorenici nisu u zatvoru, nego vani, na onim mjestima gdje nema Kristova svjetla“.

Premda je Luigi položio zavjete, on se neće pridružiti niti jednoj redovničkoj zajednici ili organizaciji, nego je jednostavno Bogu obećao da će od sada u zatvoru živjeti u siromaštvu, čistoći i poslušnosti.

Ova posebna ideja rodila se u razgovoru sa zatvorskim kapelanima. „On je u početku namjeravao položiti zavjete tek kada izađe iz zatvora, ali otac Daniele je predložio da to učini upravo za vrijeme služenja zatvorske kazne“, objašnjava biskup.

Promišljajući o svojim zavjetima Luigi je, između ostaloga, napisao kako će mu čistoća pomoći da „umrtvi sve ono što je izvanjsko kako bi ono najvažnije moglo zaživjeti“, a zavjet siromaštva pomoći da svoj život velikodušno dijeli s drugim zatvorenicima.